skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do przygotowania sosu. Umyj pomidory, umyj śliwki i usuń z nich nasiona.
Krok 2:

Przepuść pomidory ze śliwkami przez maszynę do mięsa. Umieść przewijane pomidory i śliwki w rondlu o grubych ściankach, podpal, dodaj sól i cukier i gotuj po gotowaniu przez 20 minut. Przygotuj inne składniki: czosnek trzeszczy na drobnej tarce lub przepuszczamy przez prasę, usuwamy ostrą paprykę z nasion i żył i kroimy w małe paski.
Krok 3:

Dodaj czosnek, ostrą paprykę, zioła prowansalskie, goździki i ziele angielskie do gotowanych śliwek z pomidorami i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut. SOS wyjmujemy z pieca, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2 godziny, aby wszystkie przyprawy nadawały sosowi swój aromat. Schłodzony SOS, aby uzyskać bardziej jedwabistą i jednolitą konsystencję, przetrzyj przez sito. Strzępiony SOS kładziemy na kuchence i gotujemy przez 1 godzinę, 3 minuty przed końcem dodajemy ocet.
Krok 4:

Gotowy sos wlewa się na gorąco do czystych, wysterylizowanych słoików i natychmiast je zwija. Odwróć puszki do góry nogami i zawiń, aż całkowicie ostygną. Z określonej liczby składników uzyskuje się 3 litry pysznego, zdrowego i naturalnego sosu, bez różnych sztucznych barwników i innych dodatków, których organizm nie potrzebuje. Powstały sos jest doskonale przechowywany w domu w spiżarni.
Krok 5:

Sos pomidorowy i śliwkowy na zimę jest gotowy! Smacznego!
uwielbiam ten sos i odkąd poznałam przepis. co roku go zbieram. Sos staje się gęsty i smaczny, doskonale nadaje się do dań mięsnych i rybnych, makaronów, kruchego ryżu i tłuczonych ziemniaków. Ponadto jest bardzo przydatny, nie zawiera szkodliwych dodatków. W końcu sam to robisz i wiesz na pewno, jakie składniki wkładasz i CO OTRZYMASZ na wyjściu. Mam nadzieję, że spodoba ci się ten prosty przepis i na pewno go ugotujesz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g


