pikantny sos pomidorowy i śliwka czosnkowa na zimę

pyszny domowy sos na zimę z pomidorów i śliwek. Sos pomidorowy i śliwkowy na zimę o słodko-kwaśnym smaku, pikantnych nutach czosnku i ostrości gorzkiej papryki zachwyci Ciebie i Twoich gości. Połączenie owoców z warzywami na pierwszy rzut oka wydaje się niezwykłe, ale jest bardzo harmonijne.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
44 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki niezbędne do przygotowania sosu. Umyj pomidory, umyj śliwki i usuń z nich nasiona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepuść pomidory ze śliwkami przez maszynę do mięsa. Umieść przewijane pomidory i śliwki w rondlu o grubych ściankach, podpal, dodaj sól i cukier i gotuj po gotowaniu przez 20 minut. Przygotuj inne składniki: czosnek trzeszczy na drobnej tarce lub przepuszczamy przez prasę, usuwamy ostrą paprykę z nasion i żył i kroimy w małe paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj czosnek, ostrą paprykę, zioła prowansalskie, goździki i ziele angielskie do gotowanych śliwek z pomidorami i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut. SOS wyjmujemy z pieca, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 2 godziny, aby wszystkie przyprawy nadawały sosowi swój aromat. Schłodzony SOS, aby uzyskać bardziej jedwabistą i jednolitą konsystencję, przetrzyj przez sito. Strzępiony SOS kładziemy na kuchence i gotujemy przez 1 godzinę, 3 minuty przed końcem dodajemy ocet.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowy sos wlewa się na gorąco do czystych, wysterylizowanych słoików i natychmiast je zwija. Odwróć puszki do góry nogami i zawiń, aż całkowicie ostygną. Z określonej liczby składników uzyskuje się 3 litry pysznego, zdrowego i naturalnego sosu, bez różnych sztucznych barwników i innych dodatków, których organizm nie potrzebuje. Powstały sos jest doskonale przechowywany w domu w spiżarni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sos pomidorowy i śliwkowy na zimę jest gotowy! Smacznego!

uwielbiam ten sos i odkąd poznałam przepis. co roku go zbieram. Sos staje się gęsty i smaczny, doskonale nadaje się do dań mięsnych i rybnych, makaronów, kruchego ryżu i tłuczonych ziemniaków. Ponadto jest bardzo przydatny, nie zawiera szkodliwych dodatków. W końcu sam to robisz i wiesz na pewno, jakie składniki wkładasz i CO OTRZYMASZ na wyjściu. Mam nadzieję, że spodoba ci się ten prosty przepis i na pewno go ugotujesz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy