skład / składniki
metoda gotowania
cukinia różni się od cukinii nie tylko kolorem. Smakują nieco inaczej, a ciemnozielona skórka jest dość szorstka. W gotowej wersji potrawy należy ją oczyścić, nie będzie wyglądać zbyt pięknie, a szorstkie kawałki negatywnie wpłyną na teksturę.
umyj cukinię, osusz ręcznikiem, odetnij ogon i obierz skórkę. Aby wyczyścić tak cienko, jak to możliwe, możesz użyć obieraczki do warzyw. Cukinię kroimy na małe kawałki o dowolnym kształcie. Jeśli w środku są duże nasiona, usuń je.
cebulę, marchewkę i czosnek również myjemy i suszymy. Cebulę i marchewkę kroimy na kawałki odpowiednie do siekania w maszynce do mięsa, czosnek zostawiamy goździkami.
cukinię, cebulę i marchewkę przepuszczamy przez maszynę do mięsa. Przenieś masę warzywną na patelnię z grubym dnem i dobrze wymieszaj, aż składniki zostaną równomiernie rozłożone.
dodaj olej roślinny i koncentrat pomidorowy do przyszłego kawioru. Wysyłamy kawior na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko cała masa się zagotuje, a bąbelki pojawią się równomiernie na powierzchni, zmniejsz ogień do minimum.
gotuj kawior na małym ogniu przez półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając, aby kawior się nie przypalił.
czosnek można przepuścić przez prasę lub bardzo drobno posiekać nożem. Gdy do końca procesu gotowania pozostało 10 minut, dodaj do kawioru posiekany czosnek, sól i czarny pieprz do smaku. Masę wymieszać silikonową lub drewnianą szpatułką.
gotowy kawior z cukinii jest doskonale przechowywany zwinięty w zimnej piwnicy. Jeśli z miejsc do przechowywania półfabrykatów jest tylko spiżarnia w mieszkaniu, możesz dodać trochę esencji octowej w ilości 5 ml na 4 litry kawioru.
puszki kawioru są wstępnie myte i sterylizowane w dowolny dogodny sposób, gotujemy pokrywki. Układamy kawior w słoikach, zwijamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Usuwamy do przechowywania w chłodnym miejscu.
kawior z cukinii jest gotowy, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g