kawior z cukinii na zimę

pyszna przekąska na kanapki lub jako dodatek do lunchu! Kawior z cukinii to świetna opcja do zbioru warzyw. Ma bogaty smak w porównaniu ze zwykłą cukinią. Proces gotowania jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, a słoik otwarty zimą będzie bardzo zadowolony.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 50 % 7 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

cukinia różni się od cukinii nie tylko kolorem. Smakują nieco inaczej, a ciemnozielona skórka jest dość szorstka. W gotowej wersji potrawy należy ją oczyścić, nie będzie wyglądać zbyt pięknie, a szorstkie kawałki negatywnie wpłyną na teksturę.

umyj cukinię, osusz ręcznikiem, odetnij ogon i obierz skórkę. Aby wyczyścić tak cienko, jak to możliwe, możesz użyć obieraczki do warzyw. Cukinię kroimy na małe kawałki o dowolnym kształcie. Jeśli w środku są duże nasiona, usuń je.

cebulę, marchewkę i czosnek również myjemy i suszymy. Cebulę i marchewkę kroimy na kawałki odpowiednie do siekania w maszynce do mięsa, czosnek zostawiamy goździkami.

cukinię, cebulę i marchewkę przepuszczamy przez maszynę do mięsa. Przenieś masę warzywną na patelnię z grubym dnem i dobrze wymieszaj, aż składniki zostaną równomiernie rozłożone.

dodaj olej roślinny i koncentrat pomidorowy do przyszłego kawioru. Wysyłamy kawior na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko cała masa się zagotuje, a bąbelki pojawią się równomiernie na powierzchni, zmniejsz ogień do minimum.

gotuj kawior na małym ogniu przez półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając, aby kawior się nie przypalił.

czosnek można przepuścić przez prasę lub bardzo drobno posiekać nożem. Gdy do końca procesu gotowania pozostało 10 minut, dodaj do kawioru posiekany czosnek, sól i czarny pieprz do smaku. Masę wymieszać silikonową lub drewnianą szpatułką.

gotowy kawior z cukinii jest doskonale przechowywany zwinięty w zimnej piwnicy. Jeśli z miejsc do przechowywania półfabrykatów jest tylko spiżarnia w mieszkaniu, możesz dodać trochę esencji octowej w ilości 5 ml na 4 litry kawioru.

puszki kawioru są wstępnie myte i sterylizowane w dowolny dogodny sposób, gotujemy pokrywki. Układamy kawior w słoikach, zwijamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Usuwamy do przechowywania w chłodnym miejscu.

kawior z cukinii jest gotowy, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy