skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem przygotowania nogi jagnięcej usuwamy węzły chłonne i Wen.
Krok 2:
Następnie wymieszaj wszystkie przyprawy, dodając oliwę z oliwek. Rozetrzyj nogę powstałą mieszaniną i pozostaw do marynowania na 6 godzin.
Krok 3:
Po określonym czasie włóż nogę do rękawa do pieczenia szwem do góry i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 2 godziny.
Krok 4:
Podczas pieczenia jagnięciny robimy warzywa. Cukinię, marchewkę, kukurydzę pokroić w duże pierścienie, paprykę oczyścić z nasion i pokroić na duże kawałki, grzyby pokrój na pół, pozostaw pomidory w całości. Do warzyw dodajemy melasę z granatów i przyprawy do grillowanych warzyw. Po upieczeniu jagnięciny wkładamy warzywa do piekarnika na 45 minut w tej samej temperaturze.
Krok 5:
To danie można ułożyć na jednej tacy, łącząc warzywa i udko jagnięce. Smacznego!
to przepis na gotowanie świątecznych potraw. Takie jedzenie nie jest przygotowywane codziennie. To zrozumiałe. Jagnięcina kosztuje niewiele w porównaniu z innymi rodzajami mięsa, a kukurydza z cukinią nie jest spożywana we wszystkich krajach świata zimą. Wiele składników można zastąpić innymi. Na przykład melasę z granatów można całkowicie zastąpić słonecznikiem lub oliwą z oliwek, a cukinię lub kukurydzę innymi warzywami, które lubisz. Chociaż dzieci nie mają nic przeciwko jedzeniu kukurydzy o każdej porze roku.
z przypraw szczególnie chcę podkreślić Zira (kminek), ta przyprawa jak żadna inna pasuje do jagnięciny. W kuchni uzbeckiej jest główną przyprawą do mięsa. Ale jeśli nadal jej nie lubisz, zamień ją na kurkumę. To także świetny wybór. Jagnięcina ze wszystkich rodzajów mięsa jest najłatwiejsza do strawienia przez ludzkie ciało, więc jeśli wybierzesz dania mięsne, jest to idealna opcja na przyjęcie dla dzieci. Ale osoby cierpiące na problemy trawienne również będą wdzięczne za takie podanie Dania.
nie zapomnij usunąć węzłów chłonnych i Wen przed rozpoczęciem gotowania z nogi jagnięcej. Pozostawienie ich nie tylko zaszkodzi Twojemu zdrowiu, ale także nada jagnięcinie specyficzny nieprzyjemny zapach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal / 100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Syrop z granatów - 250 kcal/100g