noga jagnięca w piekarniku z warzywami

ten przepis jest podstawowy na stole! Przepis na pyszną jagnięcinę pieczoną w piekarniku. Przystawka z pieczonych warzyw pasuje do wszystkich 100. Według tego samego przepisu możesz gotować nie tylko jagnięcinę.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 55 % 11 g
123 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem przygotowania nogi jagnięcej usuwamy węzły chłonne i Wen.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wymieszaj wszystkie przyprawy, dodając oliwę z oliwek. Rozetrzyj nogę powstałą mieszaniną i pozostaw do marynowania na 6 godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po określonym czasie włóż nogę do rękawa do pieczenia szwem do góry i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia jagnięciny robimy warzywa. Cukinię, marchewkę, kukurydzę pokroić w duże pierścienie, paprykę oczyścić z nasion i pokroić na duże kawałki, grzyby pokrój na pół, pozostaw pomidory w całości. Do warzyw dodajemy melasę z granatów i przyprawy do grillowanych warzyw. Po upieczeniu jagnięciny wkładamy warzywa do piekarnika na 45 minut w tej samej temperaturze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    To danie można ułożyć na jednej tacy, łącząc warzywa i udko jagnięce. Smacznego!

to przepis na gotowanie świątecznych potraw. Takie jedzenie nie jest przygotowywane codziennie. To zrozumiałe. Jagnięcina kosztuje niewiele w porównaniu z innymi rodzajami mięsa, a kukurydza z cukinią nie jest spożywana we wszystkich krajach świata zimą. Wiele składników można zastąpić innymi. Na przykład melasę z granatów można całkowicie zastąpić słonecznikiem lub oliwą z oliwek, a cukinię lub kukurydzę innymi warzywami, które lubisz. Chociaż dzieci nie mają nic przeciwko jedzeniu kukurydzy o każdej porze roku.
z przypraw szczególnie chcę podkreślić Zira (kminek), ta przyprawa jak żadna inna pasuje do jagnięciny. W kuchni uzbeckiej jest główną przyprawą do mięsa. Ale jeśli nadal jej nie lubisz, zamień ją na kurkumę. To także świetny wybór. Jagnięcina ze wszystkich rodzajów mięsa jest najłatwiejsza do strawienia przez ludzkie ciało, więc jeśli wybierzesz dania mięsne, jest to idealna opcja na przyjęcie dla dzieci. Ale osoby cierpiące na problemy trawienne również będą wdzięczne za takie podanie Dania.
nie zapomnij usunąć węzłów chłonnych i Wen przed rozpoczęciem gotowania z nogi jagnięcej. Pozostawienie ich nie tylko zaszkodzi Twojemu zdrowiu, ale także nada jagnięcinie specyficzny nieprzyjemny zapach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal / 100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Syrop z granatów - 250   kcal/100g

Podobne przepisy