skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania należy przygotować mięso i warzywa. Kurduk pokroić na średnie kawałki
Krok 2:
Mięso jagnięce pokroić na duże kawałki
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie
Krok 4:
Papryka na pierścienie
Krok 5:
Pierścienie pomidora
Krok 6:
Marchewki w pierścieniach
Krok 7:
Z Kurdyuk utopić tłuszcz na małym ogniu. Następnie usuń skwarki z kotła
Krok 8:
Na dużym ogniu połóż mięso do smażenia
Krok 9:
Cebula jest układana po mięsie. Miesza się z mięsem i smaży, aż cebula zacznie wydzielać sok, stanie się miękka
Krok 10:
Po cebuli dodaj marchewki, wymieszaj. Dodaj, pieprz i dodaj zirę. Następnie wymieszaj
Krok 11:
Następny jest pomidor. Sól, pieprz i rzuć Zira. Wymieszaj wszystko razem. Zostawiamy do momentu, aż pomidor odda soki potrawie. Około 10 minut mieszając dusić.
Krok 12:
Wlej około 1,5 litra czystej wody do kotła. I gotuj przez pół godziny na średnim ogniu, gotując zirvak.
Krok 13:
Po upływie wyznaczonego czasu. Zmniejsz intensywność ognia o minimum. Dodaj paprykę, czosnek i ostrą paprykę.
Krok 14:
Rozłóż ziemniaki na całym kotle, zanurzając je w zirvak. Przykryj pokrywkę i pozostaw na najniższym ogniu do duszenia przez 1 godzinę. Do momentu ugotowania ziemniaków. Po określonym czasie danie będzie gotowe.
Dumliama to jedno z najlepszych dań kuchni uzbeckiej. Jeśli ktoś, kto zna technologię przygotowania prawdziwego uzbeckiego pilawu, spojrzy na ten przepis damlyamy, natychmiast zobaczy podobne cechy zasady gotowania. Do momentu ułożenia ziemniaków przygotowanie zirvaka jest identyczne z przepisem na pilaw. Danie tej opcji gotowania jest przygotowywane w kociołku w naturze nie bez powodu. To ogrzewanie kotła ogniem daje nam jego moc 12 kW, czego nie można osiągnąć na konwencjonalnym piecu kuchennym. Gdzie możemy rozwinąć maksymalnie 2,5 kW. Mięso w momencie maksymalnego rozgrzania jest zatrzymywane i uszczelnia soki. Dlatego w gotowym naczyniu jest miękki i soczysty. Przepis na obfite danie jest odpowiedni dla dużej rodziny, która odpoczywa poza miastem, na łonie natury, w kraju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g