Dumliama uzbecka w Kazaniu

zdrowe, smaczne, bogate, niezwykłe, niestandardowe. Istnieją różne odmiany nazwy tego arcydzieła gotowania: dymlama, dymlama, damlama, domlama. Ale to wszystko to samo danie, którego technologia gotowania opiera się na przygotowaniu zirvaka i duszeniu w nim ziemniaków.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 36 % 8 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania należy przygotować mięso i warzywa. Kurduk pokroić na średnie kawałki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso jagnięce pokroić na duże kawałki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Papryka na pierścienie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pierścienie pomidora

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchewki w pierścieniach

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z Kurdyuk utopić tłuszcz na małym ogniu. Następnie usuń skwarki z kotła

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na dużym ogniu połóż mięso do smażenia

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cebula jest układana po mięsie. Miesza się z mięsem i smaży, aż cebula zacznie wydzielać sok, stanie się miękka

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po cebuli dodaj marchewki, wymieszaj. Dodaj, pieprz i dodaj zirę. Następnie wymieszaj

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następny jest pomidor. Sól, pieprz i rzuć Zira. Wymieszaj wszystko razem. Zostawiamy do momentu, aż pomidor odda soki potrawie. Około 10 minut mieszając dusić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej około 1,5 litra czystej wody do kotła. I gotuj przez pół godziny na średnim ogniu, gotując zirvak.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie wyznaczonego czasu. Zmniejsz intensywność ognia o minimum. Dodaj paprykę, czosnek i ostrą paprykę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż ziemniaki na całym kotle, zanurzając je w zirvak. Przykryj pokrywkę i pozostaw na najniższym ogniu do duszenia przez 1 godzinę. Do momentu ugotowania ziemniaków. Po określonym czasie danie będzie gotowe.

Dumliama to jedno z najlepszych dań kuchni uzbeckiej. Jeśli ktoś, kto zna technologię przygotowania prawdziwego uzbeckiego pilawu, spojrzy na ten przepis damlyamy, natychmiast zobaczy podobne cechy zasady gotowania. Do momentu ułożenia ziemniaków przygotowanie zirvaka jest identyczne z przepisem na pilaw. Danie tej opcji gotowania jest przygotowywane w kociołku w naturze nie bez powodu. To ogrzewanie kotła ogniem daje nam jego moc 12 kW, czego nie można osiągnąć na konwencjonalnym piecu kuchennym. Gdzie możemy rozwinąć maksymalnie 2,5 kW. Mięso w momencie maksymalnego rozgrzania jest zatrzymywane i uszczelnia soki. Dlatego w gotowym naczyniu jest miękki i soczysty. Przepis na obfite danie jest odpowiedni dla dużej rodziny, która odpoczywa poza miastem, na łonie natury, w kraju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy