skład / składniki
metoda gotowania
1.Przygotuj wszystkie produkty. Rozmrozić kurczaka i pokroić na kawałki lub wziąć poszczególne części. Załóżmy, że do gotowania można używać tylko udek z kurczaka lub ud. W razie potrzeby usuń skórę. Pieprz mięso i pozostaw na 20 minut do marynowania. Oczyść warzywa i spłucz wodą.
2.W kotle podgrzej słonecznik lub oliwę z oliwek. Umieść kawałki mięsa, smaż z obu stron na złoty kolor. Wskazane jest smażenie na średnim ogniu.
3.Podczas smażenia mięsa pokrój cebulę na ćwiartki. Posiekaj marchewki na grubej tarce i pokrój ziemniaki na duże plasterki.
4.Najpierw wlej posiekaną cebulę i marchewkę do mięsa. Smaż produkty przez 3 minuty, mieszaj.
5.Dodaj surowe ziemniaki, gorącą wodę, sól i czarny pieprz. Zrób powolny ogień, przykryj kocioł pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Ponieważ przystawka ziemniaczana jest natychmiast przygotowywana z mięsem, możesz dodatkowo posiekać sałatkę z kapusty i ziół. Najlepszym dressingiem do takiego dania jest śmietana. Razem z ziemniakami podawaj kurczaka na stole. Smacznego!
wskazane jest użycie młodego kurczaka do przygotowania takiego dania. Wtedy okaże się bardzo delikatne i miękkie mięso, nawet dzieci to pokochają. Duszony kurczak w kotle można podawać na świątecznym stole. To danie jest szczególnie ważne w deszczowych lub zimnych porach roku, kiedy nie ma możliwości smażenia grilla na ulicy.
duszony kurczak dobrze komponuje się z gotowanym makaronem, można go podawać ze spaghetti. A także mięso doskonale harmonizuje z kaszą gryczaną, kuskusem i bulgurem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g