kurczak z marchewką i cebulą w kotle na kuchence

najdelikatniejsze mięso z kurczaka z warzywami, idealne na obiad! Kurczak w kotle na kuchence jest łatwy do gotowania. Możesz dusić mięso zarówno z ziemniakami, jak i bez niego. Możesz gotować tylko mięso z cebulą i marchewką, a osobno zrobić tłuczone ziemniaki. Przed duszeniem mięso z kurczaka należy smażyć na złoty kolor. W kotle kurczak jest dobrze gotowany na parze, bardzo delikatny i aromatyczny. Cały proces gotowania nie zajmuje dużo czasu, a gotowe mięso można umieścić na świątecznym stole. Taki kurczak jest podawany do stołu z ziemniakami, duszonym kalafiorem lub cukinią.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 20 % 5 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

1.Przygotuj wszystkie produkty. Rozmrozić kurczaka i pokroić na kawałki lub wziąć poszczególne części. Załóżmy, że do gotowania można używać tylko udek z kurczaka lub ud. W razie potrzeby usuń skórę. Pieprz mięso i pozostaw na 20 minut do marynowania. Oczyść warzywa i spłucz wodą.
2.W kotle podgrzej słonecznik lub oliwę z oliwek. Umieść kawałki mięsa, smaż z obu stron na złoty kolor. Wskazane jest smażenie na średnim ogniu.
3.Podczas smażenia mięsa pokrój cebulę na ćwiartki. Posiekaj marchewki na grubej tarce i pokrój ziemniaki na duże plasterki.
4.Najpierw wlej posiekaną cebulę i marchewkę do mięsa. Smaż produkty przez 3 minuty, mieszaj.
5.Dodaj surowe ziemniaki, gorącą wodę, sól i czarny pieprz. Zrób powolny ogień, przykryj kocioł pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Ponieważ przystawka ziemniaczana jest natychmiast przygotowywana z mięsem, możesz dodatkowo posiekać sałatkę z kapusty i ziół. Najlepszym dressingiem do takiego dania jest śmietana. Razem z ziemniakami podawaj kurczaka na stole. Smacznego!

wskazane jest użycie młodego kurczaka do przygotowania takiego dania. Wtedy okaże się bardzo delikatne i miękkie mięso, nawet dzieci to pokochają. Duszony kurczak w kotle można podawać na świątecznym stole. To danie jest szczególnie ważne w deszczowych lub zimnych porach roku, kiedy nie ma możliwości smażenia grilla na ulicy.
duszony kurczak dobrze komponuje się z gotowanym makaronem, można go podawać ze spaghetti. A także mięso doskonale harmonizuje z kaszą gryczaną, kuskusem i bulgurem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g

Podobne przepisy