soczewica do dekoracji

smaczne i pożywne, niezwykle zdrowe i satysfakcjonujące! Soczewica do dekoracji doskonale urozmaica codzienne menu. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Spodoba się tym, którzy przestrzegają prawidłowego odżywiania lub przestrzegają postu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 52 % 16 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy potrzebne do przygotowania soczewicy do dekoracji. Użyjemy zielonej soczewicy. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Papryka wolna od nasion. Umyj wszystkie warzywa i zioła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj paprykę i cebulę średniej wielkości. W razie potrzeby marchewki można również pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z wysokimi krawędziami lub w rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Wyślij pokrojone warzywa do smażenia. Mieszając od czasu do czasu, gotuj przez około dwie do trzech minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów, w tym celu pomidory należy zalać wrzącą wodą przez minutę, a następnie spuścić wodę i usunąć skórkę. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę (Wyciskacz do czosnku).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do garnka z warzywami dodaj pomidory, czosnek, sól i szczyptę cukru. Jeśli używasz warzyw sezonowych, nie musisz dodawać cukru, zwykle jest wystarczająco dużo słodyczy z marchwi i pomidorów. Wymieszaj wszystko i pozostaw pod pokrywką na małym ogniu przez kolejne pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak gotować soczewicę do dekoracji? Soczewicę dobrze spłukać (w razie potrzeby można namoczyć przez chwilę). W przepisie soczewica nie została namoczona.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ogień do maksimum. Dodaj soczewicę do garnka z warzywami, zalej wodą. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię i gotuj soczewicę przez około 40 minut. Okresowo można mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli woda gotuje się bardzo szybko, a płatki nie są jeszcze gotowe, należy stopniowo dodawać wrzącą wodę do naczynia. Jeśli po określonym czasie w garnku nadal pozostaje płyn, to pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę, podgrzej do maksimum i czasami mieszając gotuj, aż w garnku nie pozostanie płyn. Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami. W razie potrzeby możesz pieprzyć.

gotowa soczewica zawiera ogromne ilości pierwiastków mikro i makro, witamin (w tym grupy B), kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego.
regularne spożywanie soczewicy przyczynia się do lepszego zdrowia.

możesz podawać przystawkę z soczewicy jako niezależne danie, ale jest szczególnie dobra do mięsa lub kotletów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Zielona soczewica - 323   kcal/100g

Podobne przepisy