skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy potrzebne do przygotowania soczewicy do dekoracji. Użyjemy zielonej soczewicy. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Papryka wolna od nasion. Umyj wszystkie warzywa i zioła.
Krok 2:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj paprykę i cebulę średniej wielkości. W razie potrzeby marchewki można również pokroić w kostkę.
Krok 3:
Na patelni z wysokimi krawędziami lub w rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny. Wyślij pokrojone warzywa do smażenia. Mieszając od czasu do czasu, gotuj przez około dwie do trzech minut.
Krok 4:
W tym czasie pokrój pomidory w średniej wielkości kostkę. W razie potrzeby możesz najpierw usunąć skórkę z pomidorów, w tym celu pomidory należy zalać wrzącą wodą przez minutę, a następnie spuścić wodę i usunąć skórkę. Drobno posiekaj czosnek lub przepuść przez prasę (Wyciskacz do czosnku).
Krok 5:
Do garnka z warzywami dodaj pomidory, czosnek, sól i szczyptę cukru. Jeśli używasz warzyw sezonowych, nie musisz dodawać cukru, zwykle jest wystarczająco dużo słodyczy z marchwi i pomidorów. Wymieszaj wszystko i pozostaw pod pokrywką na małym ogniu przez kolejne pięć minut.
Krok 6:
Jak gotować soczewicę do dekoracji? Soczewicę dobrze spłukać (w razie potrzeby można namoczyć przez chwilę). W przepisie soczewica nie została namoczona.
Krok 7:
Ogień do maksimum. Dodaj soczewicę do garnka z warzywami, zalej wodą. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię i gotuj soczewicę przez około 40 minut. Okresowo można mieszać.
Krok 8:
Jeśli woda gotuje się bardzo szybko, a płatki nie są jeszcze gotowe, należy stopniowo dodawać wrzącą wodę do naczynia. Jeśli po określonym czasie w garnku nadal pozostaje płyn, to pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę, podgrzej do maksimum i czasami mieszając gotuj, aż w garnku nie pozostanie płyn. Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami. W razie potrzeby możesz pieprzyć.
gotowa soczewica zawiera ogromne ilości pierwiastków mikro i makro, witamin (w tym grupy B), kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego.
regularne spożywanie soczewicy przyczynia się do lepszego zdrowia.
możesz podawać przystawkę z soczewicy jako niezależne danie, ale jest szczególnie dobra do mięsa lub kotletów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Zielona soczewica - 323 kcal/100g