kotlety Kotletowe, kotlety w garnku

Zachwyć ukochaną obfitą przekąską pochodzącą z Azerbejdżanu. Bardzo dobre połączenie warzyw z mięsem. Obfite i smaczne. Znalazłem ten przepis w starej książce kucharskiej Azerbejdżanu. Postanowiłem ugotować. Kuchnia Azerbejdżańska jest bardzo satysfakcjonująca, pełna witamin. Ten przepis należy do kategorii letnich przepisów, ale myślę, że można go przygotować zimą bez dodawania bakłażana.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 42 % 8 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebula jest bardzo drobno posiekana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokruszyć Zielenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cebulę i zioła do mielonego mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli nie ma świeżej bazylii, dodaj suszony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, czarny pieprz, kurkumę i jedno jajko do mielonego mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i odłóż na bok mięso mielone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój bakłażana w okrągłe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    ... i ziemniaki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój cebulę, paprykę w małe paski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    ... pomidory.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść cebulę i pomidory na patelni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ziemniaki i bakłażany.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Za pomocą zimnej wody uformuj takie kulki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż nasze kotlety na warzywach.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na wierzchu pieprz.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Znowu pomidory i cebula.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ziemniaki i bakłażany.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Kotlety i papryka.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ostatnia warstwa ziemniaki i bakłażany.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

pokrój cebulę bardzo drobno lub przekręć w maszynce do mięsa i dodaj do mięsa mielonego.
drobno posiekaj kolendrę i koperek, wymieszaj z mięsem mielonym.
Dodaj suszoną bazylię i jedno jajko, wymieszaj.
dodaj sól, czarny pieprz i kurkumę do smaku. Odłóż na chwilę mięso mielone.
umyj wszystkie warzywa.
obrać bakłażana i ziemniaki, paprykę obrać z nasion.
pokrój ziemniaki i bakłażany w okrągłe paski, paprykę, cebulę i pomidory nie w duże paski.
weź głęboką patelnię lub patelnię z grubym dnem, połóż 1. warstwę połowy cebuli i pomidora, a następnie ziemniaki i bakłażany, a następnie uformuj kliny z mięsa mielonego zimną wodą, połóż na warzywach, aby się nie stykały. Połóż połowę posiekanej papryki na biszkoptach. Następnie powtórz kroki, ułóż cebulę i pomidory, następnie ziemniaki i bakłażany, a następnie klopsiki i paprykę i tak dalej, aż mięso mielone się skończy. Ostatnią warstwę ułożyć bakłażanem i ziemniakami.
wlej pół szklanki wody i opcjonalnie możesz włożyć gram 100 masła, ale nie użyłem go, ponieważ mięso mielone jest bardzo tłuste.
umieść na cichym ogniu i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką, aż mięso i warzywa będą gotowe.
danie najlepiej podawać z sosem kefir+ czosnek, ale można bez niego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy