skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Cebula jest bardzo drobno posiekana.
Krok 3:
Pokruszyć Zielenie.
Krok 4:
Dodaj cebulę i zioła do mielonego mięsa.
Krok 5:
Jeśli nie ma świeżej bazylii, dodaj suszony.
Krok 6:
Dodaj sól, czarny pieprz, kurkumę i jedno jajko do mielonego mięsa.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj i odłóż na bok mięso mielone.
Krok 8:
Pokrój bakłażana w okrągłe.
Krok 9:
... i ziemniaki.
Krok 10:
Pokrój cebulę, paprykę w małe paski.
Krok 11:
... pomidory.
Krok 12:
Umieść cebulę i pomidory na patelni.
Krok 13:
Następnie ziemniaki i bakłażany.
Krok 14:
Za pomocą zimnej wody uformuj takie kulki.
Krok 15:
Połóż nasze kotlety na warzywach.
Krok 16:
Na wierzchu pieprz.
Krok 17:
Znowu pomidory i cebula.
Krok 18:
Ziemniaki i bakłażany.
Krok 19:
Kotlety i papryka.
Krok 20:
Ostatnia warstwa ziemniaki i bakłażany.
Krok 21:
pokrój cebulę bardzo drobno lub przekręć w maszynce do mięsa i dodaj do mięsa mielonego.
drobno posiekaj kolendrę i koperek, wymieszaj z mięsem mielonym.
Dodaj suszoną bazylię i jedno jajko, wymieszaj.
dodaj sól, czarny pieprz i kurkumę do smaku. Odłóż na chwilę mięso mielone.
umyj wszystkie warzywa.
obrać bakłażana i ziemniaki, paprykę obrać z nasion.
pokrój ziemniaki i bakłażany w okrągłe paski, paprykę, cebulę i pomidory nie w duże paski.
weź głęboką patelnię lub patelnię z grubym dnem, połóż 1. warstwę połowy cebuli i pomidora, a następnie ziemniaki i bakłażany, a następnie uformuj kliny z mięsa mielonego zimną wodą, połóż na warzywach, aby się nie stykały. Połóż połowę posiekanej papryki na biszkoptach. Następnie powtórz kroki, ułóż cebulę i pomidory, następnie ziemniaki i bakłażany, a następnie klopsiki i paprykę i tak dalej, aż mięso mielone się skończy. Ostatnią warstwę ułożyć bakłażanem i ziemniakami.
wlej pół szklanki wody i opcjonalnie możesz włożyć gram 100 masła, ale nie użyłem go, ponieważ mięso mielone jest bardzo tłuste.
umieść na cichym ogniu i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką, aż mięso i warzywa będą gotowe.
danie najlepiej podawać z sosem kefir+ czosnek, ale można bez niego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g