bulgur z cynamonem

świetne połączenie kaszy pszennej z cynamonem pochodzenia orientalnego. Bulgur to smaczne i pożywne danie kuchni orientalnej, które szybko się gotuje, w wielu krajach zastępuje ryż
AbigailAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 56 % 18 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

drobno posiekaj cebulę.
masło rozgrzej na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie półprzezroczyste.
następnie dodaj bulgur i smaż przez kolejne 3 minuty.
wlej bulion warzywny, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut z zamkniętą pokrywką, aż bulgur wchłonie cały bulion.
 usuń skórkę z cytryny i drobno posiekaj warzywa. 
  gdy bulgur wchłonie cały bulion i ugotuje, wymieszaj go z ziołami i skórką. Posolić.
 posyp zmielonym cynamonem przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy