Manja

Pełen wdzięku bakłażan w tango z pikantnym dressingiem. Bakłażany w połączeniu z warzywami. Uwielbiam wszystko z bakłażana, to jeden z ulubionych przepisów.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 73 % 11 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
bakłażany umyć, pokroić w drobną kostkę wraz ze skórką. Sól, pozostaw na 30 minut, aby bakłażan wypuścił sok i gorycz zniknęła.
posiekaj obraną cebulę i marchewkę(posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki).
podsmaż cebulę i marchewkę na oleju roślinnym.
opłucz bakłażany z uwolnionego soku i dodaj do cebuli z marchewką.
lekko podsmaż wszystko razem.
Dodaj przecier pomidorowy (zetrę pomidory na tarce), wymieszaj, Posol.
dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy