gulasz warzywny z grzybami, cukinią i bakłażanem

dietetyczny gulasz warzywny dla osób dbających o sylwetkę i zdrowie! Pyszne danie dietetyczne.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.
  24. Krok 24:

    Krok 24.
  25. Krok 25:

    Krok 25.
  26. Krok 26:

    Krok 26.
  27. Krok 27:

    Krok 27.

obrać Bakelażany, pokroić w kółka o grubości 3 mm, włożyć do miski i posolić. Pozostaw je na 20 minut, aby gorycz zniknęła.



pokrój cebulę w kostkę.

zetrzyj marchewki na grubej tarce.



cukinię pokroić w dużą kostkę.

paprykę pokroić w drobną kostkę.



pokrój pieczarki na cienkie talerze.

pomidory zmielić mikserem.



wyciśnij czosnek przez wyciskacz do czosnku.

bakłażany smażyć na oleju roślinnym z obu stron i włożyć do kotła.



połóż cukinię na bakłażanie.

na tym samym oleju usmażyć trzy czwarte cebuli, następnie ułożyć marchewkę na cebuli, również usmażyć.



dodaj paprykę. Obsmażać.

dodaj zmielone pomidory. Smażyć wszystko.



dodaj przyprawy.

włóż pieczenie do kotła.



na patelni usmażyć pozostałą cebulę, następnie ułożyć pieczarki na cebuli i usmażyć.

włóż wszystko do kotła, dodaj bulion i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.



następnie dodaj czosnek i posiekaną kolendrę.

wymieszaj wszystko. Sprawdź sól, pieprz.



wyłącz ogień i pozwól gulaszowi parzyć przez 15-20 minut. Następnie możesz podać gulasz warzywny do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy