gołąbki z serem feta

oszałamiająco smaczna wariacja na temat gołąbków! Oprócz fety w tym przepisie zachwyci cię również obecność pieczarek i czerwonej papryki) ser feta lubię dodawać do wielu potraw, nawet tych, w których dodanie go wygląda jak odważny eksperyment. Wiele z tych potraw było naprawdę odkryciem ,tak samo stało się z gołąbkami (które uwielbiam tylko nie leniwe)!
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 24 % 4 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

Gołąbki z serem feta, bardzo proste w przygotowaniu.
1. Umyj główkę kapusty pod bieżącą wodą i włóż na 10 minut do rondla z wrzącą wodą. Następnie liście można łatwo oddzielić od główki kapusty i stają się elastyczne, a ponieważ miałem młodą kapustę, nawet Zwykle twardych środków liści nie można usunąć, absolutnie nie przeszkadzają.
2. Do nadzienia: lekko usmaż mięso mielone, zrób to samo z posiekanymi pomidorami, pieczarkami i papryką. Wymieszaj wszystkie składniki w jednej misce, dodaj przyprawy i zioła.
3. Następnie zawiń nadzienie w Oddzielone arkusze kapusty, dodając kilka kostek sera feta. Najlepiej nie używać najwyższych liści kapusty, są one zwykle zbyt miękkie i łatwo ulegają uszkodzeniu.
4. Kładziemy nieużywane arkusze kapusty na dnie naczynia do pieczenia, a następnie kładziemy same gołąbki. I wlej sos (może to być dowolny smak, na przykład do gołąbków z mielonym kurczakiem zwykle używam "beszamelu"). Do tych gołąbków miałem SOS pomidorowo-musztardowy na bazie bulionu. Gołąbki powinny być całkowicie pokryte.
ponownie przykryj wierzch liśćmi kapusty i włóż do piekarnika na 180gr. przez 45-50 minut.& nbsp;Gołąbki z serem feta & nbsp;podawać najlepiej ze śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy