Gołąbki mołdawskie-sarmale

Żadna Mołdawska uczta nie jest kompletna bez gołąbków.
EudokiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 39 g
168 kcal
IG: 13 / 87 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min
Gołąbki mołdawskie-sarmale

Żadna Mołdawska uczta nie jest kompletna bez takiego dania jak gołąbki. Popularność tego dania wynika z jego smaku. Rozpływające się w ustach, delikatne i pachnące .Mołdawianie gotują małe gołąbki, powiedziałbym masyusenky z rozmiarem jednego paliczka palca i nazywają je "sarmeluci". Uważa się, że jeśli kobieta wie, jak przekręcić małe gołąbki, to jest dobrą kochanką. Robiąc gołąbki zgodnie z moim przepisem, otrzymasz dokładnie ten smak, który jest tradycyjny dla mołdawskich gołąbków. Przede wszystkim musisz przygotować liście winogron. Umyj je i gotuj na parze we wrzącej wodzie przez 3-5 minut, aż zmienią kolor. To samo należy zrobić z ryżem. Lepiej jest wziąć ryż okrągły, aby się ugotował, a gołąbki okazały się delikatne. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i usmaż cebulę, dodaj do cebuli smażyć lub inne mięso zmielone w maszynce do mięsa. W osobnej misce (misce) połącz ryż i mięso z cebulą, dodaj startą marchewkę i drobno posiekany por (praż). Posolić i pieprzyć powstałe mięso mielone do smaku, dodać połowę objętości soku pomidorowego i doprawić posiekanymi ziołami. Owinąć mięso mielone liśćmi winogron . Mięso mielone umieszcza się na wewnętrznej powierzchni arkusza, po niewłaściwej stronie. Umieść sarmeluci w kotle, na dnie którego należy wlać olej roślinny. Olej zapobiegnie sklejaniu się gołąbków i nada im połysk. Gdy kocioł jest pełny, zalej gołąbki wrzącą wodą. Rozcieńczyć pozostały sok pomidorowy gorącą wodą i również wlać do kotła. Woda powinna pokryć gołąbki o grubości palca. Gdy gołąbki się zagotują, włóż kocioł do piekarnika. Przykryj i pozostaw do pieczenia, marniejąc przez 1,5 -2 godziny. Gołąbki podawane są na gorąco, można z kwaśną śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Por - 33   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy