Gołąbki mołdawskie-sarmale
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
Gołąbki mołdawskie-sarmale
Żadna Mołdawska uczta nie jest kompletna bez takiego dania jak gołąbki. Popularność tego dania wynika z jego smaku. Rozpływające się w ustach, delikatne i pachnące .Mołdawianie gotują małe gołąbki, powiedziałbym masyusenky z rozmiarem jednego paliczka palca i nazywają je "sarmeluci". Uważa się, że jeśli kobieta wie, jak przekręcić małe gołąbki, to jest dobrą kochanką. Robiąc gołąbki zgodnie z moim przepisem, otrzymasz dokładnie ten smak, który jest tradycyjny dla mołdawskich gołąbków. Przede wszystkim musisz przygotować liście winogron. Umyj je i gotuj na parze we wrzącej wodzie przez 3-5 minut, aż zmienią kolor. To samo należy zrobić z ryżem. Lepiej jest wziąć ryż okrągły, aby się ugotował, a gołąbki okazały się delikatne. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i usmaż cebulę, dodaj do cebuli smażyć lub inne mięso zmielone w maszynce do mięsa. W osobnej misce (misce) połącz ryż i mięso z cebulą, dodaj startą marchewkę i drobno posiekany por (praż). Posolić i pieprzyć powstałe mięso mielone do smaku, dodać połowę objętości soku pomidorowego i doprawić posiekanymi ziołami. Owinąć mięso mielone liśćmi winogron . Mięso mielone umieszcza się na wewnętrznej powierzchni arkusza, po niewłaściwej stronie. Umieść sarmeluci w kotle, na dnie którego należy wlać olej roślinny. Olej zapobiegnie sklejaniu się gołąbków i nada im połysk. Gdy kocioł jest pełny, zalej gołąbki wrzącą wodą. Rozcieńczyć pozostały sok pomidorowy gorącą wodą i również wlać do kotła. Woda powinna pokryć gołąbki o grubości palca. Gdy gołąbki się zagotują, włóż kocioł do piekarnika. Przykryj i pozostaw do pieczenia, marniejąc przez 1,5 -2 godziny. Gołąbki podawane są na gorąco, można z kwaśną śmietaną.
Żadna Mołdawska uczta nie jest kompletna bez takiego dania jak gołąbki. Popularność tego dania wynika z jego smaku. Rozpływające się w ustach, delikatne i pachnące .Mołdawianie gotują małe gołąbki, powiedziałbym masyusenky z rozmiarem jednego paliczka palca i nazywają je "sarmeluci". Uważa się, że jeśli kobieta wie, jak przekręcić małe gołąbki, to jest dobrą kochanką. Robiąc gołąbki zgodnie z moim przepisem, otrzymasz dokładnie ten smak, który jest tradycyjny dla mołdawskich gołąbków. Przede wszystkim musisz przygotować liście winogron. Umyj je i gotuj na parze we wrzącej wodzie przez 3-5 minut, aż zmienią kolor. To samo należy zrobić z ryżem. Lepiej jest wziąć ryż okrągły, aby się ugotował, a gołąbki okazały się delikatne. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i usmaż cebulę, dodaj do cebuli smażyć lub inne mięso zmielone w maszynce do mięsa. W osobnej misce (misce) połącz ryż i mięso z cebulą, dodaj startą marchewkę i drobno posiekany por (praż). Posolić i pieprzyć powstałe mięso mielone do smaku, dodać połowę objętości soku pomidorowego i doprawić posiekanymi ziołami. Owinąć mięso mielone liśćmi winogron . Mięso mielone umieszcza się na wewnętrznej powierzchni arkusza, po niewłaściwej stronie. Umieść sarmeluci w kotle, na dnie którego należy wlać olej roślinny. Olej zapobiegnie sklejaniu się gołąbków i nada im połysk. Gdy kocioł jest pełny, zalej gołąbki wrzącą wodą. Rozcieńczyć pozostały sok pomidorowy gorącą wodą i również wlać do kotła. Woda powinna pokryć gołąbki o grubości palca. Gdy gołąbki się zagotują, włóż kocioł do piekarnika. Przykryj i pozostaw do pieczenia, marniejąc przez 1,5 -2 godziny. Gołąbki podawane są na gorąco, można z kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Por - 33 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g