skład / składniki
gotowanie krok po kroku
najpierw musisz wziąć cebulę i pokroić ją na pół pierścienia. Obtocz w mące i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym. Następnie weź wołowinę. Umyj go dobrze. Nadal zdejmuję z niej filmy i wycinam żyły. Następnie kroję mięso na dość duże kawałki. Sól i pieprz każdy kawałek wołowiny. Następnie wkładam je na patelnię, na której podgrzewam olej roślinny. Mięso smażymy z obu stron. Powinna powstać złota skorupa. Następnie dodaję do niego naszą smażoną cebulę. Obierz marchewki i pokrój w kostkę. Kładziemy również do mięsa i napełniamy wszystko wodą. Konieczne jest, aby woda pokrywała mięso i warzywa i była o jeden centymetr wyższa od nich. Włóż przyprawy i pozostaw mięso do duszenia na dużym ogniu przez około 10-15 minut. W tym czasie myjemy ryż. Kładziemy go do mięsa. Dodaj czosnek, który zmiażdż czosnkiem. Pieprz wszystko i sól. Wlej więcej wody. Powinien zakrywać ryż i być o 1,5 centymetra wyższy od niego. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pilaw na dużym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie woda powinna się zagotować. Zbierz ryż na zjeżdżalnię i przykryj głębokim talerzem. Zamknij patelnię i pozostaw pilaw na małym ogniu do duszenia przez kolejne pół godziny. Następnie usuwamy talerz i mieszamy ryż z mięsem.. Pilaw jest gotowy. Możesz zostawić go pod pokrywką na kolejne 10 minut, aby osiągnął pożądany stan pysznego i zdrowego jedzenia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g