pyszny pilaw wołowy

bardzo smaczny przepis na pilaw! Obfite i aromatyczne! Bardzo lubię pilaw. I gotuję go z mięsa, które jest w domu. Pewnego dnia zrobiłam go z wołowiny. Oto mój przepis na pilaw wołowy.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 45 % 18 g
212 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

najpierw musisz wziąć cebulę i pokroić ją na pół pierścienia. Obtocz w mące i usmaż na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym. Następnie weź wołowinę. Umyj go dobrze. Nadal zdejmuję z niej filmy i wycinam żyły. Następnie kroję mięso na dość duże kawałki. Sól i pieprz każdy kawałek wołowiny. Następnie wkładam je na patelnię, na której podgrzewam olej roślinny. Mięso smażymy z obu stron. Powinna powstać złota skorupa. Następnie dodaję do niego naszą smażoną cebulę. Obierz marchewki i pokrój w kostkę. Kładziemy również do mięsa i napełniamy wszystko wodą. Konieczne jest, aby woda pokrywała mięso i warzywa i była o jeden centymetr wyższa od nich. Włóż przyprawy i pozostaw mięso do duszenia na dużym ogniu przez około 10-15 minut. W tym czasie myjemy ryż. Kładziemy go do mięsa. Dodaj czosnek, który zmiażdż czosnkiem. Pieprz wszystko i sól. Wlej więcej wody. Powinien zakrywać ryż i być o 1,5 centymetra wyższy od niego. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj pilaw na dużym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie woda powinna się zagotować. Zbierz ryż na zjeżdżalnię i przykryj głębokim talerzem. Zamknij patelnię i pozostaw pilaw na małym ogniu do duszenia przez kolejne pół godziny. Następnie usuwamy talerz i mieszamy ryż z mięsem.. Pilaw jest gotowy. Możesz zostawić go pod pokrywką na kolejne 10 minut, aby osiągnął pożądany stan pysznego i zdrowego jedzenia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy