Gołąbki z mięsem i ryżem po ukraińsku

bardzo satysfakcjonujące i smaczne danie na każdą ucztę! Gotowanie kapusty i ryżu-30 minut, smażenie cebuli i mięsa-30 minut, gotowanie i gotowanie gołąbków-50 minut. Razem: 1 godzina 50 minut W mojej rodzinie bardzo lubią gołąbki gotowane według różnych przepisów kulinarnych. Gołąbki z mięsem i ryżem reprezentują kuchnię ukraińską. Niewątpliwie takie jedzenie zawsze zdobi przyjęcia.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 37 % 7 g
węglowodany 42 % 8 g
114 kcal
IG: 44 / 56 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
z małej luźnej główki kapusty usuń liście i zanurz je we wrzącej wodzie na 3 minuty, aby lekko się poparzyły. Następnie wyjmij liście z wrzącej wody i ostudź. Ostrożnie odetnij środkową żyłę z każdego liścia. Układamy liście kapusty na stole i posypujemy solą i czerwonym pieprzem. Robimy mięso mielone z dowolnego mięsa i smażymy na patelni z olejem roślinnym. Włóż do niego drobno startą, świeżą marchewkę i smażone krążki cebuli. Ryż gotujemy do połowy ugotowanego i mieszamy z nadzieniem, posypujemy solą i czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Na każdym liściu kapusty kładziemy kilka łyżek nadzienia i owijamy kopertą. Włóż gołąbki do rondla i całkowicie napełnij je bulionem. Dusić pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez 40 minut. Gołąbki z mięsa i ryżu podajemy z marchewką, grzybami i cebulą lub ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy