skład / składniki
metoda gotowania
to najprostsze jedzenie z bakłażana, które można zachować przez całą zimę. Przepis kulinarny na kawior z bakłażana (sałatka z bakłażana) dla każdej gospodyni domowej jest inny. Ktoś lubi ostrzej, ktoś grubszy. Dlatego nie umieszczam ilości produktów. Powiem tylko, że całkowity stosunek warzyw do wagi nie powinien przekraczać całkowitej liczby samych bakłażanów. Na przykład na 1 kg bakłażana bierzemy 1 kg pozostałych warzyw w mieszance.
bakłażany są lekko pieczone w piekarniku, tak aby skóra zaczęła pozostawać w tyle. Usuwamy skórę, kroimy bakłażany na plasterki i smażymy na oleju roślinnym. Wrzuć marchewkę startą na grubej tarce i pokrojoną w kostkę cebulę. Włóż smażone warzywa do dużego kotła, dodaj drobno posiekane pomidory. Sól i pieprz do smaku i dusić na małym ogniu do miękkości.
gorącą sałatkę wkładamy do wysterylizowanych słoików i zwijamy pokrywkami. To danie jest bardzo dobrze zachowane w słoikach z zakręcanymi metalowymi pokrywkami. Stawiamy słoiki do góry nogami i owijamy kocem, aby powoli się ochłodzić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g