skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pokrój miąższ cielęcy na małe kawałki, sól, pieprz. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Wlej olej na patelnię, smaż cebulę i mięso cielęce na złoty kolor. Następnie dodaj mąkę do cebuli z mięsem i smaż przez kilka minut. Umyj jabłka, usuń rdzeń i drobno posiekaj. Następnie dodaj kawałki jabłka do mięsa. Wlej śmietanę do rondla i podgrzej na umiarkowanym ogniu. Wlać części gotowanej śmietany, wody i dusić do miękkości. Obierz dynię z nasion i skórki, pokrój na duże kawałki. Obierz duże ziemniaki i umyj je dynią. Z dyni i obranych ziemniaków wyjmujemy kulki wielkości orzecha laskowego. Część ziemniaków i dyni smażymy w głębokim tłuszczu, a drugą część dodajemy do mięsa, solimy do smaku i dusimy. układamy to danie na talerzu posypanym posiekanymi ziołami. Podawaj to danie na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g