gulasz po marokańsku

pikantne danie o nierealnym smaku na talerzu. Gulasz to powszechne codzienne jedzenie w krajach wschodnich. Niemniej jednak każdy kraj ma swój własny przepis na gulasz. W tym przypadku przedstawiamy przepis na gulasz w stylu marokańskim który jest powszechnie znany w kuchni arabskiej.
nataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 50 % 8 g
77 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

pokrój miąższ cielęcy na małe kawałki, sól, pieprz. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Wlej olej na patelnię, smaż cebulę i mięso cielęce na złoty kolor. Następnie dodaj mąkę do cebuli z mięsem i smaż przez kilka minut. Umyj jabłka, usuń rdzeń i drobno posiekaj. Następnie dodaj kawałki jabłka do mięsa. Wlej śmietanę do rondla i podgrzej na umiarkowanym ogniu. Wlać części gotowanej śmietany, wody i dusić do miękkości. Obierz dynię z nasion i skórki, pokrój na duże kawałki. Obierz duże ziemniaki i umyj je dynią. Z dyni i obranych ziemniaków wyjmujemy kulki wielkości orzecha laskowego. Część ziemniaków i dyni smażymy w głębokim tłuszczu, a drugą część dodajemy do mięsa, solimy do smaku i dusimy. układamy to danie na talerzu posypanym posiekanymi ziołami. Podawaj to danie na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy