skład / składniki
metoda gotowania
Chcę zaoferować prosty przepis na kawior z bakłażan chersoński. Każdy znajdzie jego składniki w swoim ogrodzie. Trochę wysiłku, a zimą nie będziesz musiał myśleć, jak zaskoczyć gości, którzy przyszli się do ciebie rozgrzać. Jak mówią, tanie i gniewne!
tak więc, aby przygotować pyszne jedzenie, biorę:
przed gotowaniem warzywa są dokładnie myte, czyszczone, drobno krojone i smażone w gorącym oleju roślinnym oddzielnie od siebie. Następnie łączę smażone warzywa w kotle (jeśli nie ma kotła, weź dowolną patelnię), dodaję pastę pomidorową, sól, pieprz dla smaku, dokładnie mieszam i tuszę na umiarkowanym ogniu do miękkości (uzyskana masa powinna stać się jednorodna). Gotowy kawior z bakłażana układam w pasteryzowanych słoikach, zwijam pokrywki.
słoiki z kawiorem z bakłażan najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, ale jeśli nie masz piwnicy, nie martw się. Trzymam go w niszy na dolnych półkach, smak w tym samym czasie nie jest w ogóle tracony.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g