kawior z bakłażana

pyszny smak pozostawi morze miłych wspomnień!
Ola-YayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

Chcę zaoferować prosty przepis na kawior z bakłażan chersoński. Każdy znajdzie jego składniki w swoim ogrodzie. Trochę wysiłku, a zimą nie będziesz musiał myśleć, jak zaskoczyć gości, którzy przyszli się do ciebie rozgrzać. Jak mówią, tanie i gniewne!
tak więc, aby przygotować pyszne jedzenie, biorę:

przed gotowaniem warzywa są dokładnie myte, czyszczone, drobno krojone i smażone w gorącym oleju roślinnym oddzielnie od siebie. Następnie łączę smażone warzywa w kotle (jeśli nie ma kotła, weź dowolną patelnię), dodaję pastę pomidorową, sól, pieprz dla smaku, dokładnie mieszam i tuszę na umiarkowanym ogniu do miękkości (uzyskana masa powinna stać się jednorodna). Gotowy kawior z bakłażana układam w pasteryzowanych słoikach, zwijam pokrywki.
słoiki z kawiorem z bakłażan najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, ale jeśli nie masz piwnicy, nie martw się. Trzymam go w niszy na dolnych półkach, smak w tym samym czasie nie jest w ogóle tracony.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy