kawior z bakłażana

puste miejsce, które powinna mieć każda gospodyni! Ten pusty niebieski na zimę jest moim ulubionym)
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 50 % 7 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

Sierpień, Wrzesień to najbardziej sezon dla niebieskich. Chociaż nadal nie mogę zrozumieć, dlaczego jednym z moich ulubionych warzyw jest bakłażan, ludzie tak nazywają. Są trochę fioletowe. Albo nawet białe i złote są. No cóż) zebraliśmy się tutaj, aby nie omawiać koloru bakłażana, ale ugotować bardzo smaczne jedzenie. I nie na jedno użycie "zjadłem i zapomniałem", ale na całą zimę. Dlatego z ilością, którą każdy sam określa, podaję przepis kulinarny w przeliczeniu na 1 kg bakłażana.
bierzemy tylko dojrzałe, mocne bakłażany, obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy. Obierz pozostałe warzywa, trzy marchewki na grubej tarce, pokrój paprykę i cebulę w kostkę. Wszystko jest ponownie smażone i oddzielnie od siebie. Następnie łączymy wszystko, solimy, mieszamy i wysyłamy do piekarnika na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy słoiki i sterylne pokrywki. W słoikach pakujemy nasz gorący kawior, sterylizujemy przez 30 minut, zwijamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu lub w lodówce, używać z chlebem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy