Chiński pikantno-słodki pilaw z kurczaka

fantazyjny przepis na pilaw według chińskiego przepisu! W jednej z książek o Chinach i Chińczykach natknąłem się na ciekawy przepis kulinarny na chiński pikantno-słodki pilaw z kurczaka. Istnieje wiele legend o "wszystkożerności" chińskiej kuchni, ale w prawdziwym życiu Chińczycy preferują proste naturalne jedzenie, więc chińskie jedzenie jest bardzo popularne na całym świecie.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 15 g
tłuszcze 38 % 19 g
węglowodany 32 % 16 g
290 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
na średnim ogniu gotuję całą tuszę kurczaka z uropem i pietruszką, które wcześniej grubo posiekałem, goździkami i liściem laurowym. Gotuję kurczaka, aż będzie całkowicie miękki. W tym czasie gotuję ryż i rozprowadzam go na dużym naczyniu do wyschnięcia. Następnie lekko usmaż ryż w 2,5 łyżkach oleju roślinnego, dodaj cztery szklanki bulionu do szybkowaru, posyp Curry, pieprzem i solą, gotuj na wolnym ogniu i gotuj chiński pilaw przez 10 minut. Zdejmuję patelnię z ryżem z ognia i owijam starym ręcznikiem frotte, po czym umieszczam ją w ciepłym miejscu, gdzie pilaw jest przez kolejne dziesięć minut.

usuwam kurczaka z nasion, kroję na małe plasterki i smażę w 2,5 łyżkach oleju. Lekko zrumienić migdały na patelni i wcisnąć do gotowego ryżu, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Teraz pozostaje dodać kurczaka i drobno posiekaną ostrą paprykę do ryżu i możesz przy stole. Chiński pikantno-słodki pilaw z kurczaka wyróżnia się nieoczekiwanym połączeniem słodyczy i pikantności charakterystycznej dla chińskich przepisów kulinarnych. Ciekawy i na pierwszy rzut oka niezwykły smak spodoba się koneserom kuchni południowoazjatyckiej, tym, którzy nie myślą o stole bez sushi i kimchi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Natychmiastowy suchy ryż - 374   kcal / 100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy