Chiński pikantno-słodki pilaw z kurczaka
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
na średnim ogniu gotuję całą tuszę kurczaka z uropem i pietruszką, które wcześniej grubo posiekałem, goździkami i liściem laurowym. Gotuję kurczaka, aż będzie całkowicie miękki. W tym czasie gotuję ryż i rozprowadzam go na dużym naczyniu do wyschnięcia. Następnie lekko usmaż ryż w 2,5 łyżkach oleju roślinnego, dodaj cztery szklanki bulionu do szybkowaru, posyp Curry, pieprzem i solą, gotuj na wolnym ogniu i gotuj chiński pilaw przez 10 minut. Zdejmuję patelnię z ryżem z ognia i owijam starym ręcznikiem frotte, po czym umieszczam ją w ciepłym miejscu, gdzie pilaw jest przez kolejne dziesięć minut.
usuwam kurczaka z nasion, kroję na małe plasterki i smażę w 2,5 łyżkach oleju. Lekko zrumienić migdały na patelni i wcisnąć do gotowego ryżu, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Teraz pozostaje dodać kurczaka i drobno posiekaną ostrą paprykę do ryżu i możesz przy stole. Chiński pikantno-słodki pilaw z kurczaka wyróżnia się nieoczekiwanym połączeniem słodyczy i pikantności charakterystycznej dla chińskich przepisów kulinarnych. Ciekawy i na pierwszy rzut oka niezwykły smak spodoba się koneserom kuchni południowoazjatyckiej, tym, którzy nie myślą o stole bez sushi i kimchi.
usuwam kurczaka z nasion, kroję na małe plasterki i smażę w 2,5 łyżkach oleju. Lekko zrumienić migdały na patelni i wcisnąć do gotowego ryżu, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Teraz pozostaje dodać kurczaka i drobno posiekaną ostrą paprykę do ryżu i możesz przy stole. Chiński pikantno-słodki pilaw z kurczaka wyróżnia się nieoczekiwanym połączeniem słodyczy i pikantności charakterystycznej dla chińskich przepisów kulinarnych. Ciekawy i na pierwszy rzut oka niezwykły smak spodoba się koneserom kuchni południowoazjatyckiej, tym, którzy nie myślą o stole bez sushi i kimchi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Natychmiastowy suchy ryż - 374 kcal / 100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g