skład / składniki
gotowanie krok po kroku
obierz bakłażany ze skóry, pokrój miąższ w kostkę. Wcześniej możesz trzymać je w osolonej wodzie przez 15 minut, aby gorycz zniknęła. Osoloną wodę spuszczamy i wlewamy nową wodę, w której ugotujemy nasze bakłażany. Ogień robimy średnio i gotujemy, aż będą prawie gotowe. Zdejmij z ognia i wrzuć do durszlaka.
podczas gdy bakłażany są w durszlaku, obierz pomidory i zetrzyj je. Następnie trzy czosnek. Włóż pomidory i czosnek do rondla, dodaj zmielony pieprz, sól, włóż imbir, drobno posiekane zioła i olej roślinny. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut. Gdy sos zgęstnieje, włóż do niego bakłażany i doprowadź do gotowości.
podawaj na gorąco na stole. Sałatka z bakłażana "Zaaluk" nadaje się do każdego mięsa jako dodatek. Polizasz palce! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g