Sałatka z bakłażana Zaaluk

Pikantny bakłażan w połączeniu z ekspresyjnym pomidorem. Ten przepis kulinarny o zabawnej nazwie "Zaaluk" został poproszony przez przyjaciółkę, gdy była u niej z wizytą. Dlaczego sałatka z bakłażana "Zaaluk" nie mogła tak wyjaśnić. Ojczyzną tej sałatki jest odległy kraj Arabski Maroko. Smak tego Saaluka jest po prostu niesamowity! Tak, a nasze Arabskie jedzenie jest przygotowywane w bardzo prosty sposób. Gorąca sałatka Saalyuk to zdrowe jedzenie i możesz jeść podczas postu, sałatka jest wegetariańska i nadaje się również do utrzymania szczupłej sylwetki.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

obierz bakłażany ze skóry, pokrój miąższ w kostkę. Wcześniej możesz trzymać je w osolonej wodzie przez 15 minut, aby gorycz zniknęła. Osoloną wodę spuszczamy i wlewamy nową wodę, w której ugotujemy nasze bakłażany. Ogień robimy średnio i gotujemy, aż będą prawie gotowe. Zdejmij z ognia i wrzuć do durszlaka.
podczas gdy bakłażany są w durszlaku, obierz pomidory i zetrzyj je. Następnie trzy czosnek. Włóż pomidory i czosnek do rondla, dodaj zmielony pieprz, sól, włóż imbir, drobno posiekane zioła i olej roślinny. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut. Gdy sos zgęstnieje, włóż do niego bakłażany i doprowadź do gotowości.
podawaj na gorąco na stole. Sałatka z bakłażana "Zaaluk" nadaje się do każdego mięsa jako dodatek. Polizasz palce! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy