gulasz Gwiazdy Prowansji, Wieprzowina pieczona w majonezie

Prosty przepis na pyszny gulasz z mięsem, ziemniakami i warzywami!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 13 % 4 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

gotuję gulasz "Gwiazdy Prowansji", pieczony w majonezie, głównie pod koniec lata, kiedy nie chcę już dużo świeżych warzyw, ale Lady wciąż się nimi łamią. Przede wszystkim pomidory, ziemniaki, mięso i paprykę kroję w kostkę. Następnie mieszam majonez z niewielką ilością wody. Po tym wszystkim rozprowadzam gulasz w formie lub na głębokiej blasze do pieczenia. Następnie dodaję mieszankę majonezu z wodą, solą i pieprzem i posypuję zieloną cebulą. W końcu wkładam do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 C i podaję do stołu z zimnym sokiem pomidorowym. Słyszałem kulinarny przepis na gulasz "Gwiazdy Prowansji", pieczony w majonezie, w kulinarnej audycji radiowej poświęconej miastu Marsylia w 1995 roku i od tego czasu cieszę się wyrafinowanym smakiem i niesamowitą prostotą przygotowania tego jedzenia. Kulinarny przepis na gulasz "Gwiazdy Prowansji" pieczony w majonezie zachwyci miłośników tradycyjnych francuskich potraw chłopskich, ale każdy, kto woli dietę bogatą w mięso, będzie również bardzo interesujący. Jedzenie jest świetne zarówno na rodzinne przyjęcie, jak i niedzielny lunch.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy