skład / składniki
metoda gotowania
pod koniec lata nadszedł czas, aby zaopatrzyć się w dary natury na zimę. Przede wszystkim kompoty, dżemy i sałatki warzywne zajmują miejsce na półkach w mojej spiżarni. Przygotowuję wiele sałatek i różnię się składem i metodami gotowania. Chcę podzielić się jednym z moich przepisów, który jest łatwiejszy do zrobienia, a rezultatem jest bardzo smaczne jedzenie. Ta sałatka może być spożywana jako osobne danie kulinarne, chociaż zwykle jest uzupełniana dowolnym codziennym jedzeniem.
umyte i obrane warzywa należy posiekać: pomidory i cebulę pokroić w pierścienie lub półpierścienie, paprykę, uprzednio uwolnioną z nasion, pokroić w plasterki, półpierścienie lub pierścienie, zetrzeć marchewkę i korzenie. Wymieszaj przygotowane warzywa, dodaj sól, wymieszaj i włóż do lodówki pod ładunek, aby wypuścić sok. Po 6-8 godzinach spuść powstałą ciecz, dodaj olej i rozpocznij obróbkę cieplną. Dusimy naszą sałatkę przez około 40 minut na małym ogniu. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pieprz i liść laurowy. Sałatkę zamykamy w wysterylizowanych słoikach i odwracając do góry nogami, wkładamy do ostygnięcia w ciepłe miejsce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g