skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jasne kolory jesieni doskonale uzupełniają fioletowe bakłażany z błyszczącą skórką leżące na półkach warzywnych sklepów i rynków. Umiejętnie przygotowane jedzenie z tych warzyw jest smaczne i pożywne. Oferujemy jeden z popularnych przepisów kulinarnych z arsenału gospodyń domowych, które tworzą doskonałe zbiory bakłażana na zimę
aby zrobić domowy kawior z bakłażana, wybierz gęste, dojrzałe, zdrowe warzywa. Dokładnie spłucz je pod bieżącą wodą. Bakłażany należy pokroić w kółka o grubości 1,5-2 cm, marchewki i korzenie w paski. Cebula-płytki nie większe niż 0,5 cm.
ugotowane warzywa smażymy w oleju słonecznikowym, aby bakłażany i cebula nabrały złotego koloru, a marchewka i biały korzeń stały się miękkie.
z pomidorów usuwamy łodygę, przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa lub siekamy nożem, a następnie gotujemy do połowy pierwotnej objętości.
warzywa smażone na oleju słonecznikowym przepuszczamy przez maszynę do mięsa, dodajemy do nich gotowane pomidory, cukier, sól, drobno posiekane warzywa i przyprawy. Wszystko to dobrze wymieszaj, podgrzej mieszaninę do temperatury 70 stopni, ciągle mieszając. Powstałą masę wkładamy do gorących sterylizowanych słoików i zwijamy pokrywkami. Domowy kawior z bakłażana jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g