Sałatka z cukinii, papryki i pomidorów na zimę

Prosty przepis na niesamowicie pyszną sałatkę na specjalne okazje!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

jakoś patrzę - cukinia leży, zapomniałam o nich. W końcu mam dość smażenia ich i robienia naleśników. A tymczasem pamiętam, jak zimą lub deszczową jesienią chcesz przynajmniej kawałek tego lata-smacznego i zdrowego dla nas. Myślałam, myślałam – co dodać do cukinii z całej jesiennej odmiany i przypomniałam sobie jeden przepis kulinarny. Myślę, że wszyscy pokochają to jedzenie. Zwłaszcza gdy białe muchy wirują w tańcu…
więc sałatka z cukinii!
wymieszaj i zagotuj wodę z cukrem, solą, koncentratem pomidorowym, olejem i octem. Kiedy wszystko się zagotuje, wkładamy tutaj cukinię, którą wcześniej pokroiliśmy w kostkę. Ponownie podpalamy patelnię, teraz przez 10 minut. Teraz, po pokrojeniu na półpierścienie, dodaj już paprykę. I gotuj nasze danie przez kolejne 10 minut. Ugotujemy to wszystko w tej samej ilości, dodamy tutaj cebulę pokrojoną w pierścienie. A teraz przyszła kolej na pomidory. Po pokrojeniu na plasterki i umieszczeniu ich na pozostałych składnikach dusimy danie na małym ogniu przez pół godziny. I dziesięć minut przed końcem gotowania włóż drobno posiekaną natkę pietruszki do rondla.
W międzyczasie sąd i sprawa, nie zapomnij ugotować słoików-sterylizując je i pokrywki. Gdy sałatka będzie gotowa, natychmiast ją rozłożymy, na gorąco, w słoikach. Natychmiast zamykamy słoiki, odwracając je i umieszczając w ciepłym miejscu do ostygnięcia. Nawiasem mówiąc, z takiej liczby składników wychodzi 6 puszek po 700 gramów. Gorąco polecam spróbować. Tak smaczne i zdrowe!
przypomnę, że umiejętnie ugotowana cukinia jest nie tylko pyszna. Zawierają wiele przydatnych właściwości. Na przykład nie wiedziałem, że jego sok jest doskonałym lekarstwem na uspokojenie układu nerwowego, a wywar z kwiatów leczy rany na skórze. Cukinia, plus wszystko, dobrze zaspokaja głód. Zawierają dużo potasu i przydatnych pierwiastków śladowych.
i ten owoc pomaga usunąć nadmiar płynu z organizmu, a zatem jest bardzo przydatny w chorobach serca i naczyń krwionośnych, nerek, a także w dnie moczanowej i otyłości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy