skład / składniki
metoda gotowania
do gotowania w Azerbejdżanie używa się zestawu produktów podobnych do tych używanych w Gruzji lub Armenii. Jednak Azerbejdżanie dokonali własnych zmian w przepisach kulinarnych, co nadało ich potrawom narodowy smak. Są muzułmanami i nie jedzą wieprzowiny. W kuchni azerbejdżańskiej preferowane jest mięso jagniąt. Oferujemy przygotowanie potrawy o nazwie dolma, której tajemnice gotowania podzielił się z nami szef kuchni jednej z restauracji w Azerbejdżanie.
gdy nie ma świeżych liści winogron, na przykład zimą, zastępuje się je kotletami i jest o wiele smaczniejszy.
mięso dzielimy na dwie równe części
najpierw musisz ugotować mięso mielone. Aby to zrobić, musisz wziąć pierwszą część jagnięciny. Obierz cebulę i razem z mięsem przepuść ją przez maszynę do mięsa.
posortuj i opłucz ryż, dodaj drobno posiekany koperek, posiekaną kolendrę, imbir i miętę. Wszystko to sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Następnie weź drugą część jagnięciny, odetnij cienkie płaskie kawałki ostrym nożem (jak kotlety), pokonaj je, zawiń w nie mięso mielone i zawiąż nitką, aby produkty się nie rozpadły. Następnie włóż dolmę do garnka do duszenia. Dodaj trochę wody i dociśnij dolmę pokrywką. Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut. Podczas serwowania dolma owinięta jagnięciną jest podlewana sosem powstałym podczas duszenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g