dolma owinięta jagnięciną

każda gospodyni powinna spróbować to ugotować!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 50 % 12 g
116 kcal
IG: 46 / 54 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

do gotowania w Azerbejdżanie używa się zestawu produktów podobnych do tych używanych w Gruzji lub Armenii. Jednak Azerbejdżanie dokonali własnych zmian w przepisach kulinarnych, co nadało ich potrawom narodowy smak. Są muzułmanami i nie jedzą wieprzowiny. W kuchni azerbejdżańskiej preferowane jest mięso jagniąt. Oferujemy przygotowanie potrawy o nazwie dolma, której tajemnice gotowania podzielił się z nami szef kuchni jednej z restauracji w Azerbejdżanie.
gdy nie ma świeżych liści winogron, na przykład zimą, zastępuje się je kotletami i jest o wiele smaczniejszy.
mięso dzielimy na dwie równe części
najpierw musisz ugotować mięso mielone. Aby to zrobić, musisz wziąć pierwszą część jagnięciny. Obierz cebulę i razem z mięsem przepuść ją przez maszynę do mięsa.
posortuj i opłucz ryż, dodaj drobno posiekany koperek, posiekaną kolendrę, imbir i miętę. Wszystko to sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Następnie weź drugą część jagnięciny, odetnij cienkie płaskie kawałki ostrym nożem (jak kotlety), pokonaj je, zawiń w nie mięso mielone i zawiąż nitką, aby produkty się nie rozpadły. Następnie włóż dolmę do garnka do duszenia. Dodaj trochę wody i dociśnij dolmę pokrywką. Dusić na małym ogniu przez 30-40 minut. Podczas serwowania dolma owinięta jagnięciną jest podlewana sosem powstałym podczas duszenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy