Pilaw Czyhyrtma

prawdziwy azerbejdżański przepis! Naucz się go gotować!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 37 % 14 g
211 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

pilaw azerbejdżański to świąteczne danie narodowe. Jego główną różnicą w stosunku do uzbeckiego pilawu jest to, że ryż jest przygotowywany i podawany oddzielnie od wszystkich innych składników. Proponujemy docenić wszystkie subtelności smaku i aromatu Narodowego jedzenia kuchni azerbejdżańskiej i ugotować prawdziwy pilaw "Chyhyrtma", postępując zgodnie z podanym tutaj przepisem kulinarnym.
sekret prawidłowego gotowania pilawu polega na tym, aby ryż pozostał cały i nie gotował się. Aby uzyskać pożądany efekt, ryż należy gotować na parze. Nie powinien pękać, ale tylko trochę puchnąć podczas gotowania.
podczas gotowania ryżu bierzemy kurczaka, myjemy go i kroimy na porcje. Następnie solimy i smażymy na patelni. Myjemy również bakłażany, kroimy w kostkę i smażymy. Posiekaj cebulę.
następnie na patelnię z kurczakiem dodaj cebulę, bakłażana, kwas cytrynowy i cynamon. Ubij jajka i wlej na kurczaka. Wszystko wymieszaj i upiecz w piekarniku, aż powstanie złoty kolor.
podczas gotowania kurczaka spłucz ryż. W głębokim rondlu usmaż cebulę, dodaj tam śliwkę wiśniową i ryż. Wszystko to należy posolić i dodać trochę wody. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Następnie dodaj szafran i wymieszaj.
następnie połóż ryż na talerzu ze zjeżdżalnią, a obok niego kurczaka. Wszystko to podlewamy roztopionym masłem. Pilaw "Chyhyrtma" podawany jest na stole lekko schłodzony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy