skład / składniki
metoda gotowania
pilaw azerbejdżański to świąteczne danie narodowe. Jego główną różnicą w stosunku do uzbeckiego pilawu jest to, że ryż jest przygotowywany i podawany oddzielnie od wszystkich innych składników. Proponujemy docenić wszystkie subtelności smaku i aromatu Narodowego jedzenia kuchni azerbejdżańskiej i ugotować prawdziwy pilaw "Chyhyrtma", postępując zgodnie z podanym tutaj przepisem kulinarnym.
sekret prawidłowego gotowania pilawu polega na tym, aby ryż pozostał cały i nie gotował się. Aby uzyskać pożądany efekt, ryż należy gotować na parze. Nie powinien pękać, ale tylko trochę puchnąć podczas gotowania.
podczas gotowania ryżu bierzemy kurczaka, myjemy go i kroimy na porcje. Następnie solimy i smażymy na patelni. Myjemy również bakłażany, kroimy w kostkę i smażymy. Posiekaj cebulę.
następnie na patelnię z kurczakiem dodaj cebulę, bakłażana, kwas cytrynowy i cynamon. Ubij jajka i wlej na kurczaka. Wszystko wymieszaj i upiecz w piekarniku, aż powstanie złoty kolor.
podczas gotowania kurczaka spłucz ryż. W głębokim rondlu usmaż cebulę, dodaj tam śliwkę wiśniową i ryż. Wszystko to należy posolić i dodać trochę wody. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Następnie dodaj szafran i wymieszaj.
następnie połóż ryż na talerzu ze zjeżdżalnią, a obok niego kurczaka. Wszystko to podlewamy roztopionym masłem. Pilaw "Chyhyrtma" podawany jest na stole lekko schłodzony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g