baranina Tolma z jabłkami i rodzynkami

delikatne, soczyste mięso to wspaniały wybór na wakacje!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 50 % 9 g
90 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

chcę zaproponować oryginalny przepis tolma z jabłkami i rodzynkami. Na pierwszy rzut oka te składniki wydają się niekompatybilne z mięsem. Ale przygotowując to jedzenie, upewnisz się, że jest bardzo smaczne, a jednocześnie niezwykłe. Tak, chcę powiedzieć to jedzenie z kuchni gruzińskiej.
gotowanie mięsa mielonego. Bierzemy młodą jagnięcinę, przepuszczamy ją przez maszynę do mięsa. Dodaj do niego kolendrę, bazylię i rodzynki. I wszystko to ponownie przepuszczamy przez maszynę do mięsa.W powstałej masie połóż ryż, który został wcześniej ugotowany, ale nie do miękkości, oraz sól, pieprz do smaku.
jak wiesz, tolma jest przygotowywana z liści winogron, ale jeśli ich nie masz, nic złego się nie stanie, jeśli weźmiesz zwykłą kapustę. Jego liście należy trzymać we wrzącej wodzie, aby stały się elastyczne.
w każdym arkuszu owinąć mięso mielone. Po włożeniu do rondla każdą warstwę posyp cebulą pokrojoną w plasterki i plasterki jabłka. Zamiast tego możesz wziąć pigwę. Następnie wlej wodę zmieszaną z pomidorami przepuszczonymi przez maszynę do mięsa. Powinno być trochę płynu. Niech tylko lekko się zakrywa. gotuj przez półtorej godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Liście winogron - 0   kcal/100g

Podobne przepisy