chili z czarnej fasoli i bakłażana

Przygotuj pikantne meksykańskie chili według najlepszego przepisu!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 56 % 10 g
101 kcal
IG: 90 / 0 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 50 min

ten kulinarny przepis pochodzi z Meksyku. Chili jest przygotowywane z różnych produktów, które są pod ręką. Ale głównymi składnikami tego dania są zawsze fasola, ostra papryka i przyprawy. Zaczynamy więc robić chili z czarnej fasoli i bakłażana. Najpierw namocz fasolę w zimnej wodzie przez 6-8 godzin, następnie spuść wodę i gotuj w czystej wodzie, aż będzie całkowicie gotowa, około 1,5 godziny. Pokrojone w kostkę bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut. Następnie myjemy je, wyciskamy i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Pokrój czerwoną cebulę w pióra i posiekaj ząbki czosnku. Najpierw smaż cebulę przez 3 minuty, a następnie dodaj do niej czosnek na kolejną minutę. Następnie obieramy papryczki chili z nasion i kroimy w cienkie półpierścienie (przed rozpoczęciem pracy z papryką załóż rękawiczki). Wysyłamy posiekaną paprykę do cebuli z czosnkiem i smażymy przez kolejną minutę. Wlać pomidory razem z sokiem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Sucha kolendra, Zira, cynamon i sól zmiażdżone w moździerzu, dodaj do mieszanki warzywnej. Na ostatnim etapie gotowania dodaj gotową fasolę i bakłażany do patelni. Dusić całą zawartość patelni przez 20 minut. Chili z czarnej fasoli i bakłażan są gotowe, przed podaniem posyp startą gorzką czekoladą i wymieszaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy