skład / składniki
metoda gotowania
ten kulinarny przepis pochodzi z Meksyku. Chili jest przygotowywane z różnych produktów, które są pod ręką. Ale głównymi składnikami tego dania są zawsze fasola, ostra papryka i przyprawy. Zaczynamy więc robić chili z czarnej fasoli i bakłażana. Najpierw namocz fasolę w zimnej wodzie przez 6-8 godzin, następnie spuść wodę i gotuj w czystej wodzie, aż będzie całkowicie gotowa, około 1,5 godziny. Pokrojone w kostkę bakłażany solimy i odstawiamy na 20 minut. Następnie myjemy je, wyciskamy i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu. Rozłóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Pokrój czerwoną cebulę w pióra i posiekaj ząbki czosnku. Najpierw smaż cebulę przez 3 minuty, a następnie dodaj do niej czosnek na kolejną minutę. Następnie obieramy papryczki chili z nasion i kroimy w cienkie półpierścienie (przed rozpoczęciem pracy z papryką załóż rękawiczki). Wysyłamy posiekaną paprykę do cebuli z czosnkiem i smażymy przez kolejną minutę. Wlać pomidory razem z sokiem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Sucha kolendra, Zira, cynamon i sól zmiażdżone w moździerzu, dodaj do mieszanki warzywnej. Na ostatnim etapie gotowania dodaj gotową fasolę i bakłażany do patelni. Dusić całą zawartość patelni przez 20 minut. Chili z czarnej fasoli i bakłażan są gotowe, przed podaniem posyp startą gorzką czekoladą i wymieszaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g