Gołąbki po turecku

w domu! Prosty przepis na delikatne gołąbki! Dziś rano znalazłem ciekawy przepis kulinarny-gołąbki po turecku. To jedzenie nie wydawało mi się przyziemne i nudne, więc od razu postanowiłam zrobić to danie. Oczywiście będzie tu obecna jagnięcina. Kto nie lubi specyficznego zapachu tego mięsa-i tak spróbuj! Pyszne niezwykłe!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 38 % 6 g
77 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

więc najpierw musisz gotować na parze liście kapusty przez kilka minut, polać lodowatą wodą, wysuszyć. Jest to konieczne, aby liście stały się miękkie i można je łatwo zwinąć. Następnie robimy takie mięso mielone: gotowana jagnięcina przepuszczona przez maszynę do mięsa, wstępnie namoczony i oczywiście wyciśnięty biały chleb, zioła, papryka, gotowany ryż i smażona cebula. Wszystko dokładnie wymieszaj, połóż slajd na liściu kapusty i złóż.
teraz smarujemy patelnię masłem, kładziemy posiekaną cebulę i marchewkę na dnie, kapusty na wierzchu i wysyłamy do piekarnika. Gdy gołąbki się zrumienią, zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy