Gołąbki po turecku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc najpierw musisz gotować na parze liście kapusty przez kilka minut, polać lodowatą wodą, wysuszyć. Jest to konieczne, aby liście stały się miękkie i można je łatwo zwinąć. Następnie robimy takie mięso mielone: gotowana jagnięcina przepuszczona przez maszynę do mięsa, wstępnie namoczony i oczywiście wyciśnięty biały chleb, zioła, papryka, gotowany ryż i smażona cebula. Wszystko dokładnie wymieszaj, połóż slajd na liściu kapusty i złóż.
teraz smarujemy patelnię masłem, kładziemy posiekaną cebulę i marchewkę na dnie, kapusty na wierzchu i wysyłamy do piekarnika. Gdy gołąbki się zrumienią, zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g