risotto z małżami

jeśli kompetentnie wybierzesz składniki, risotto zawsze będzie pyszne! Jeśli poprawnie wybierzesz składniki, risotto zawsze będzie pyszne! Tak, że będziesz chciał jeszcze raz ugotować. Dlatego przygotujmy dziś ten pyszny i zdrowy, pożywny i łatwy w przygotowaniu posiłek? Ponieważ istnieje wiele opcji gotowania risotto, skupimy się na tym fińskim przepisie kulinarnym - risotto z małżami. A co, kto z nas nie zrobił risotto z owocami morza? Ponieważ w sklepie nie zawsze jest dokładnie to, czego potrzebujesz, dlatego ich zestaw może być inny. Ale małże są zawsze i wszędzie. Tutaj możesz dodać krewetki i homary. szare muszle, sadzonki morskie) zawsze tam są!!! Zwykle dodaję
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 65 % 28 g
212 kcal
IG: 11 / 89 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

postaramy się więc zdobyć ryż pożądanej odmiany – Arborio, który doskonale wchłania smak innych składników, nadając każdej potrawie doskonałą kremową konsystencję.
jeśli małże są świeże, umyjmy je. Następnie oddziel je od muszli, Usuń glony i gotuj przez 5-7 minut. Drobno posiekaj cebulę i zmiażdż czosnek nożem. Wyciągamy nasze małże łyżką cedzakową i odcedzamy wywar, ponieważ używamy go do gotowania risotto (chociaż możliwy jest tutaj wywar rybny).
a teraz usmaż ryż. Wrzuć tutaj gorący bulion (z małży lub ryb). Bulion (lub wodę), jeśli się zagotuje, można dodać w małych porcjach. Nawiasem mówiąc, Niech gotowy ryż będzie miękki, a nie gotowany. Krótko przed gotowaniem ryżu dodaj trochę papryki. Następnie kruszymy i wysyłamy do naczynia czarne oliwki, pokrojone w plastry i małże (gotowane lub konserwowane). Na samym końcu gotowania dodaj przyprawy i sól.
a teraz przygotuj sos. Aby to zrobić, zagotuj bulion marynowany i zagęść go mąką, którą wstępnie usmażymy lub bułką tartą, zmieloną do najmniejszego stanu. Dopraw całą śmietanę posiekaną zieloną cebulą i dodaj sól do swoich upodobań.

gotowe risotto powinno mieć przyjemną kremową konsystencję. Wskazane jest ułożenie go na ciepłym talerzu i udekorowanie go homarami, ziołami na wierzchu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ostrygi gotowane - 95   kcal/100g
  • Ostrygi świeże - 95   kcal/100g
  • Małże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Homar (mięso szyi) - 88   kcal/100g
  • Langustin - 112   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy