skład / składniki
metoda gotowania
postaramy się więc zdobyć ryż pożądanej odmiany – Arborio, który doskonale wchłania smak innych składników, nadając każdej potrawie doskonałą kremową konsystencję.
jeśli małże są świeże, umyjmy je. Następnie oddziel je od muszli, Usuń glony i gotuj przez 5-7 minut. Drobno posiekaj cebulę i zmiażdż czosnek nożem. Wyciągamy nasze małże łyżką cedzakową i odcedzamy wywar, ponieważ używamy go do gotowania risotto (chociaż możliwy jest tutaj wywar rybny).
a teraz usmaż ryż. Wrzuć tutaj gorący bulion (z małży lub ryb). Bulion (lub wodę), jeśli się zagotuje, można dodać w małych porcjach. Nawiasem mówiąc, Niech gotowy ryż będzie miękki, a nie gotowany. Krótko przed gotowaniem ryżu dodaj trochę papryki. Następnie kruszymy i wysyłamy do naczynia czarne oliwki, pokrojone w plastry i małże (gotowane lub konserwowane). Na samym końcu gotowania dodaj przyprawy i sól.
a teraz przygotuj sos. Aby to zrobić, zagotuj bulion marynowany i zagęść go mąką, którą wstępnie usmażymy lub bułką tartą, zmieloną do najmniejszego stanu. Dopraw całą śmietanę posiekaną zieloną cebulą i dodaj sól do swoich upodobań.
gotowe risotto powinno mieć przyjemną kremową konsystencję. Wskazane jest ułożenie go na ciepłym talerzu i udekorowanie go homarami, ziołami na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ostrygi gotowane - 95 kcal/100g
- Ostrygi świeże - 95 kcal/100g
- Małże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Homar (mięso szyi) - 88 kcal/100g
- Langustin - 112 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g