to najpopularniejszy przysmak z owoców morza.
dania z homara
stale obecny w menu drogich restauracji Tajlandii, wyspy Bali, Bahamów i wysp karaibskich.
często homary są dość duże. Długość dużych osobników może wynosić do 50 cm, a waga - ponad trzy kilogramy. A największy złowiony okaz homara miał około metra długości i ważył 11 kilogramów! Pancerz homarów jest pokryty kolcami,ale nie mają pazurów, są tylko długie wąsy.
homary przepisy, z których są dość zróżnicowane, rozprzestrzeniły się w gotowaniu. W jedzeniu langusty używa się tylko ogona i brzucha. Wydawałoby się, że to niewiele, ale biorąc pod uwagę wagę homara, można śmiało powiedzieć, że z jednej osoby można uzyskać około kilograma smacznego i delikatnego mięsa.
przepisy z homarami
zaleca się pieczenie go w sosie, dodawanie mięsa do
sałatki
i
zupy
, grilluj. Szczególnie dobry jest duszony Homar w sosie Porto. Jeśli gotujemy w domu, możemy zaskoczyć wszystkich, grillując homara i podając z masłem i bazylią.
nasze sklepy najczęściej sprzedają mrożone lub konserwowane szyjki homara. Co więcej, należy wziąć pod uwagę, że najmniejsze osoby chodzą na szyje.
podczas transportu świeże homary umieszcza się w wilgotnych zrębkach. Zwykle są trzymane w akwariach do momentu sprzedaży. Jeśli homary pozostaną tam zbyt długo, wpłynie to negatywnie na ich jakość. Możesz sprawdzić, czy homar jest naprawdę świeży "metodą szturchania". Jeśli podniesiesz homara, powinien uderzyć ogonem. Należy zwrócić uwagę, że jego ogon musi być skręcony do wewnątrz.
langusty
, w przeciwieństwie do homarów, mają mięso tylko w ogonie-ich pazury są"puste". Chociaż oba są skorupiakami, ich rozmiary są różne: langustyny są mniejsze (chociaż nie oznacza to, że dania z langustyn są mniej smaczne). Brytyjczycy jednak nazywają te skorupiaki krewetkami dublińskimi. Możesz ugotować langustynę pysznie, tak jak zwykłe raki są gotowane: gotowane we wrzącej wodzie z solą, a następnie podawane.
19 kcal
30 minutes
Piękne, smaczne, pożywne langusty na twoim stole! Langusty są często nazywane