Jak gotować langusty

piękne, smaczne, pożywne langusty na twoim stole! Langusty są często nazywane dużymi krewetkami, ale jest to duże nieporozumienie. Same langusty są znacznie smaczniejsze niż krewetki, a wielkość takiego życia morskiego jest niesamowita. Ich mięso jest bardzo delikatne ze słodkawym posmakiem. Najważniejsze jest, aby odpowiednio je ugotować!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 100 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
19 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mam argentyńskie langusty kategorii L1, co oznacza największy rozmiar. Długość takich skorupiaków wynosi od 20-25 cm, a także langusty kategorii L2 i L3, których długość wynosi odpowiednio 15-20 cm i 11-15 cm. Uważaj, wielkość langustyn wpływa na czas gotowania. Nie radzę kupować pudełek oznaczonych LR, co oznacza, że w opakowaniu znajdują się langusty o różnych rozmiarach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W dużym garnku wlej wodę z kranu i podpal garnek, zagotuj wodę. Langusty powinny być gotowane w dużej ilości wody i lepiej jest użyć dużego garnka, aby podczas opuszczania skorupiaków woda nie wydostała się z krawędzi garnka. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i sól do wrzącej wody, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz langusty we wrzącej wodzie z przyprawami. Przed gotowaniem nie ma potrzeby rozmrażania i obierania langustyn ze skorupy, ponieważ pozwala to zachować soczystość owoców morza. Możesz dodać inne przyprawy, ale musisz być bardzo ostrożny, ponieważ langusty bardzo dobrze pochłaniają aromat marynaty, czosnku i ziół. Gdy na powierzchni utworzy się piana, usuń ją za pomocą łyżki z otworami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj langusty w lekko wrzącej wodzie. Ponieważ mam langusty Gotowane i mrożone (czerwony odcień), gotuję je przez 2-3 minuty po ugotowaniu. Jeśli homary są mrożone na surowo (ciemnozielony odcień), ich przygotowanie zajmuje znacznie więcej czasu: dla kategorii L1-17-20 minut, L2 - 12-15 minut, L3 – około 10 minut. Trawienie langustyn nie jest tego warte, ponieważ ma to zły wpływ na ich właściwości organoleptyczne (zapach, smak i wygląd).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw langusty na chwilę. Dzięki temu owoce morza są jeszcze lepiej nasycone smakami. Po kilku minutach łyżką cedzakową połóż gotowane langustyny na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponieważ powłoka nie została usunięta podczas gotowania, żyła jelitowa nie została usunięta. Jak usunąć żyłę jelitową z langustyn? Dokładnie nożyczkami przeciąć muszle wzdłuż całego grzbietu, rozcieńczyć krawędzie i wyjąć przewód. Odbywa się to łatwo i prosto. Pożądane jest natychmiastowe usunięcie żądła i oczyszczenie zjedzonego dania do kosza, w przeciwnym razie w kuchni pojawi się zgniły zapach. W razie potrzeby langusty można skropić sokiem z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Homar (mięso szyi) - 88   kcal/100g
  • Langustin - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy