Sałatka Szmaragdowa z kiwi i kurczakiem

pyszne! Lekki, delikatny, soczysty, jasny! Sałatka na wakacje. Kiwi nadaje sałatce szmaragdowy placer z kurczakiem przyjemną słodko-kwaśną nutę, która harmonijnie łączy się ze smakiem pozostałych składników. Soczystość, wspaniały smak i jasny wygląd to główne kryteria zasłużonego miejsca na świątecznym stole!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 15 % 4 g
176 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę szmaragdową? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem filet z kurczaka, ale możesz użyć ud lub podudzi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, gotuj w osolonej wodzie. Aby mięso na sałatkę było bardziej soczyste, zanurz kurczaka we wrzącej wodzie. Gotuj kurczaka na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękki. Wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę. Aby usunąć nadmiar goryczy z cebuli, zalałem ją wrzącą wodą przez 15 minut. Ale to jest opcjonalne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka gotować na twardo przez 7-8 minut od ugotowania. Spuść wodę. Zalej jajka zimną wodą, aby ostygły i lepiej się łuskały. Zetrzyj schłodzone obrane jajka na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój kurczaka w drobną kostkę lub paski. Powinien być całkowicie schłodzony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj ser na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory, osusz. Pokrój pomidory w duże kostki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzenią się w bezkształtną masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż równomiernie warstwę posiekanego kurczaka na płaskim talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż posiekaną cebulę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nałóż siatkę majonezową.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż każdą kolejną warstwę o nieco mniejszej średnicy, aby ostatecznie sałatka nabrała kształtu zjeżdżalni. Rozłóż starty ser następną warstwą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj warstwę sera majonezem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż pokrojone pomidory i ponownie siatkę majonezową. Rozłóż majonez w ten sam sposób po bokach sałatki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzch i boki przykryj sałatkę startymi jajkami. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę, przykrytą folią spożywczą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj sałatkę kiwi przed podaniem. Umyj owoce, obierz. Pokrój część kiwi w drobną kostkę, umieść na dole na obwodzie i na wierzchu sałatki. Resztę pokrój w półpierścienie i ułóż po bokach. Możesz udekorować sałatkę kiwi według własnego uznania.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy