skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę szmaragdową? Przygotuj niezbędne składniki. Wziąłem filet z kurczaka, ale możesz użyć ud lub podudzi.
Krok 2:
Umyj kurczaka, gotuj w osolonej wodzie. Aby mięso na sałatkę było bardziej soczyste, zanurz kurczaka we wrzącej wodzie. Gotuj kurczaka na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękki. Wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź.
Krok 3:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę. Aby usunąć nadmiar goryczy z cebuli, zalałem ją wrzącą wodą przez 15 minut. Ale to jest opcjonalne.
Krok 4:
Jajka gotować na twardo przez 7-8 minut od ugotowania. Spuść wodę. Zalej jajka zimną wodą, aby ostygły i lepiej się łuskały. Zetrzyj schłodzone obrane jajka na grubej tarce.
Krok 5:
Pokrój kurczaka w drobną kostkę lub paski. Powinien być całkowicie schłodzony.
Krok 6:
Posiekaj ser na grubej tarce.
Krok 7:
Umyj pomidory, osusz. Pokrój pomidory w duże kostki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzenią się w bezkształtną masę.
Krok 8:
Rozłóż równomiernie warstwę posiekanego kurczaka na płaskim talerzu.
Krok 9:
Następnie ułóż posiekaną cebulę.
Krok 10:
Nałóż siatkę majonezową.
Krok 11:
Rozłóż każdą kolejną warstwę o nieco mniejszej średnicy, aby ostatecznie sałatka nabrała kształtu zjeżdżalni. Rozłóż starty ser następną warstwą.
Krok 12:
Posmaruj warstwę sera majonezem.
Krok 13:
Ułóż pokrojone pomidory i ponownie siatkę majonezową. Rozłóż majonez w ten sam sposób po bokach sałatki.
Krok 14:
Na wierzch i boki przykryj sałatkę startymi jajkami. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę, przykrytą folią spożywczą.
Krok 15:
Udekoruj sałatkę kiwi przed podaniem. Umyj owoce, obierz. Pokrój część kiwi w drobną kostkę, umieść na dole na obwodzie i na wierzchu sałatki. Resztę pokrój w półpierścienie i ułóż po bokach. Możesz udekorować sałatkę kiwi według własnego uznania.
Krok 16:
Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g