galaretka z kompotu i skrobi
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Odcedź kompot, wlej do rondla. Lub jagody z niego można zmielić na puree, pozostawić w całości-spójrz na swój gust.
2. Umieść rondel na kuchence, zagotuj.
3. Pokrój cytrynę na połówki, wyciśnij sok z każdej.
4. Rozcieńczyć skrobię w szklance zimnej wody.
5. Kompot się zagotował-zmniejsz ogrzewanie, włóż do niego rozcieńczoną skrobię cienkim strumieniem, mieszając.
6. Wlej sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Ponownie zagotuj zawartość garnka (czas spróbować słodyczy i w razie potrzeby dodać cukier) i wyjmij z pieca.
8. Poczekaj, aż galaretka ostygnie.
podawaj galaretkę na ciepło lub całkowicie schłodzoną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kompot - 60 kcal/100g