galaretka z kompotu i skrobi

nie wiesz co zrobić z kompotem? Zrób z niego pyszną galaretkę! Jeśli zostanie kompot, wiem, co z nim zrobić-robię z niego galaretkę. Bardzo ważne zimą, kiedy nie ma świeżych jagód, ale duże zapasy kompotu. Jeśli włożysz więcej skrobi, smakołyk można zjeść łyżką. Ponadto możesz dodać przyprawy do galaretki, a następnie zabłysnąć nowymi odcieniami smaku.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

1. Odcedź kompot, wlej do rondla. Lub jagody z niego można zmielić na puree, pozostawić w całości-spójrz na swój gust.
2. Umieść rondel na kuchence, zagotuj.
3. Pokrój cytrynę na połówki, wyciśnij sok z każdej.
4. Rozcieńczyć skrobię w szklance zimnej wody.
5. Kompot się zagotował-zmniejsz ogrzewanie, włóż do niego rozcieńczoną skrobię cienkim strumieniem, mieszając.
6. Wlej sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Ponownie zagotuj zawartość garnka (czas spróbować słodyczy i w razie potrzeby dodać cukier) i wyjmij z pieca.
8. Poczekaj, aż galaretka ostygnie.

podawaj galaretkę na ciepło lub całkowicie schłodzoną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kompot - 60   kcal/100g

Podobne przepisy