makrela gotowana szybko i smacznie

bardzo smaczne, soczyste, aromatyczne i zdrowe! Gotowana makrela to przepis, który nauczy Cię, jak szybko i smacznie, dosłownie w 10 minut, przygotować pyszne danie rybne. Taka ryba jest idealna do sałatek, przekąsek, można ją również podawać samodzielnie, z dodatkami lub bez.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 14 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko i smacznie ugotować makrelę? Przygotuj jedzenie. Makrela, jeśli została zamrożona, najpierw rozmrozić. Następnie wyczyść go i wypatrosz, szczególnie ostrożnie usuń czarny film wewnątrz brzucha, jest bardzo gorzki. Dobrze opłucz rybę i osusz ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 1,5 litra wody do rondla, dodaj sól, liść laurowy. Wyciśnij sok z połowy cytryny i wrzuć tę wyciśniętą połowę do wody. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wrzuć go również do garnka. Użyłam mrożonego. Ogólnie rzecz biorąc, weź warzywa według własnych upodobań. Postaw garnek na ogniu i zagotuj na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie pokrój makrelę na porcje. Możesz ugotować całą tuszę i większe kawałki, w zależności od celu, w jakim chcesz jej użyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy zawartość rondla się zagotuje, zanurz w nim kawałki makreli. Poczekaj na ponowne zagotowanie, zmniejsz ogień i gotuj rybę przez 8-10 minut. Nie musisz gotować dłużej — wtedy ryba pozostanie soczysta. Jeśli masz całą tuszę, zwiększ czas do 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż makrelę na talerzu i udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj z przystawką lub bez, jako samodzielne danie. Aby przygotować sałatki lub przekąski, schłodzić ryby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy