galaretka z czarnej porzeczki

napój witaminowy - zarówno przyjemność, jak i korzyści o każdej porze roku! . Myślę, że wszyscy próbowali galaretki, ale nie wszyscy wiedzą, jak ją ugotować. Galaretka to prawdziwa uczta, może być tak gęsta, że trzeba ją jeść łyżką, może być również napojem. Podaje się go zarówno na ciepło, jak i bardzo zimno. Ciepły jest przyjemny do picia w mroźny zimowy dzień, a schłodzona wersja doskonale ugasi pragnienie w upale. Ugotuj pyszny przysmak dla krewnych-pokochają go ! Aby uzyskać większą gęstość, zwiększ ilość skrobi.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
26 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

1. Jeśli jagody są świeże, sortujemy je i myjemy, zostawiamy w durszlaku, aby nadmiar płynu był szklany. Mrożone jagody należy najpierw rozmrozić, sok z nich trafi również do galaretki.
2. Wlej wodę do rondla, podpal, zagotuj.
3. Lekko ugniataj jagody, włóż je do wrzącej wody.
4. Gotuj jagody przez 2 minuty.
5. Przefiltruj przyszłą galaretkę przez drobne sito.
6. Wlej odcedzony płyn z powrotem do rondla, ponownie podpal.
7. Dodaj cukier do płynu. Spróbuj - jeśli wskazana ilość jest wyraźnie mała dla Twojego gustu, włóż więcej.
8. W zimnej wodzie rozcieńczamy skrobię.
9. Wlej rozcieńczoną skrobię cienkim strumieniem, ciągle mieszając bulion jagodowy.
10. Usuń galaretkę z ognia i ostudź.

galaretkę można podawać na ciepło lub na zimno - i tak jest pyszna.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy