smalec gotowany w torebce

najdelikatniejsze. Pyszne. Szybkie i łatwe w gotowaniu! Gotowany smalec w torbie to wyjątkowy produkt. W końcu jest używany nie tylko w dni powszednie lub święta w formie krojenia. Ten wszechstronny produkt jest idealny do każdego wypadu, podróży pociągiem lub innego transportu. To świetna przekąska w pracy, obfity posiłek w połączeniu z sałatkami i innymi potrawami. Cóż, nie zapominamy o korzyściach. Pamiętaj tylko, że wszystko z umiarem!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 96 % 71 g
węglowodany 1 % 1 g
641 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Musisz zacząć od oddzielenia odpowiedniej ilości tłuszczu. To znaczy wyciąć kawałek lub kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie należy przetworzyć produkt. W tym celu ślady poparzenia tuszy są usuwane ze skóry ostrym nożem lub specjalnym skrobakiem. Jeśli ich nie ma, proces ten jest pomijany, ale pozostawia skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przyprawy mogą być bardzo różne, w tym specjalnie do smalcu. Ale może to być na przykład mielony pieprz – czarny i czerwony. Krótko mówiąc, sól i pieprz (lub przyprawy do smaku i uznania) są oddzielone w misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po pokrojeniu smalcu na kawałki są one wrzucane do soli(lub wcierane).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A następnie przedmiot jest wrzucany do mieszanki papryki lub wybranych przypraw, które można wcierać, mieszając wcześniej z solą. Jednym słowem, według uznania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smalec będzie znacznie bardziej aromatyczny i smaczniejszy, jeśli ugotujesz go na przykład z czosnkiem i liściem laurowym. Po raz pierwszy możesz wziąć je w ilości wskazanej w przepisie, a następnie zmienić według smaku. Czosnek należy podzielić na plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Konieczne jest wykonanie otworów w tłuszczu nożem o głębokości plasterków czosnku, a następnie ostrożne umieszczenie ich w tych otworach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz pozostaje tylko przenieść kawałki tłuszczu z liściem laurowym. Konieczne jest pozostawienie go w takiej marynacie i z lavrushką na półtorej godziny, przykrytą czystą szmatką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli przygotowanie tłuszczu do gotowania dobiegnie końca, musisz umieścić go w torbie z polietylenu spożywczego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po zanurzeniu hermetycznie zapakowanej torby w zimnej wodzie kawałki smalcu gotuje się przez co najmniej godzinę na małym ogniu po zagotowaniu wody. Następnie pozostawia się go do ostygnięcia w tej samej wodzie, a następnie w lodówce, a dopiero potem kroi bez zmywania soli i przypraw.

smalec. Wskazane jest, aby wybrać tylko świeże - smak leżącego nie będzie zbyt przyjemny.

jeśli chcesz dwa w jednym-zarówno smalec, jak i mięso, wybierz mostek, ale grubszy.

przyprawy. Mogą być bardzo różne, aż do specjalnych. Ale idealnie, oprócz soli, jest podstawowy zestaw-mielony pieprz lub groszek i liść laurowy.

sól. Lepiej wybrać Gruboziarnisty. A jeśli chodzi o ilość tego środka konserwującego, może się różnić. Ale najważniejsze jest to, że nie ma mniej soli, w przeciwnym razie gotowy produkt nie zachwyci swoim smakiem.

polietylen. Najbardziej idealną opcją są specjalne, hermetycznie zamykane torby.

i więcej porad

jeśli kawałek ma niechlujny wygląd, należy go spłukać zimną wodą. Ale przed gotowaniem wskazane jest osuszenie serwetką lub ręcznikiem.

aby ugotować smalec w torbie, nie trzeba go kroić na małe kawałki. Ale jeśli gotujesz w dużym kawałku, dodaje się czas na gotowanie.

jeśli nie ma specjalnych toreb, możesz wziąć zwykły polietylen, ale o dużych rozmiarach. Wtedy na pewno woda nie dostanie się do torby, którą można przymocować do ściany patelni zwykłym spinaczem do Bielizny.

nie wyjmuj od razu woreczka smalcu z patelni – powinno tam ostygnąć.

po wyjęciu smalcu nie tnij go od razu – dopiero po całkowitym schłodzeniu w lodówce.

przechowuj taki tłuszcz, zawijając go w pergamin lub folię, ale nie w polietylen!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy