skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Musisz zacząć od oddzielenia odpowiedniej ilości tłuszczu. To znaczy wyciąć kawałek lub kawałki.
Krok 2:
Następnie należy przetworzyć produkt. W tym celu ślady poparzenia tuszy są usuwane ze skóry ostrym nożem lub specjalnym skrobakiem. Jeśli ich nie ma, proces ten jest pomijany, ale pozostawia skórę.
Krok 3:
Przyprawy mogą być bardzo różne, w tym specjalnie do smalcu. Ale może to być na przykład mielony pieprz – czarny i czerwony. Krótko mówiąc, sól i pieprz (lub przyprawy do smaku i uznania) są oddzielone w misce.
Krok 4:
Po pokrojeniu smalcu na kawałki są one wrzucane do soli(lub wcierane).
Krok 5:
A następnie przedmiot jest wrzucany do mieszanki papryki lub wybranych przypraw, które można wcierać, mieszając wcześniej z solą. Jednym słowem, według uznania.
Krok 6:
Smalec będzie znacznie bardziej aromatyczny i smaczniejszy, jeśli ugotujesz go na przykład z czosnkiem i liściem laurowym. Po raz pierwszy możesz wziąć je w ilości wskazanej w przepisie, a następnie zmienić według smaku. Czosnek należy podzielić na plasterki.
Krok 7:
Konieczne jest wykonanie otworów w tłuszczu nożem o głębokości plasterków czosnku, a następnie ostrożne umieszczenie ich w tych otworach.
Krok 8:
Teraz pozostaje tylko przenieść kawałki tłuszczu z liściem laurowym. Konieczne jest pozostawienie go w takiej marynacie i z lavrushką na półtorej godziny, przykrytą czystą szmatką.
Krok 9:
Jeśli przygotowanie tłuszczu do gotowania dobiegnie końca, musisz umieścić go w torbie z polietylenu spożywczego.
Krok 10:
Po zanurzeniu hermetycznie zapakowanej torby w zimnej wodzie kawałki smalcu gotuje się przez co najmniej godzinę na małym ogniu po zagotowaniu wody. Następnie pozostawia się go do ostygnięcia w tej samej wodzie, a następnie w lodówce, a dopiero potem kroi bez zmywania soli i przypraw.
smalec. Wskazane jest, aby wybrać tylko świeże - smak leżącego nie będzie zbyt przyjemny.
jeśli chcesz dwa w jednym-zarówno smalec, jak i mięso, wybierz mostek, ale grubszy.
przyprawy. Mogą być bardzo różne, aż do specjalnych. Ale idealnie, oprócz soli, jest podstawowy zestaw-mielony pieprz lub groszek i liść laurowy.
sól. Lepiej wybrać Gruboziarnisty. A jeśli chodzi o ilość tego środka konserwującego, może się różnić. Ale najważniejsze jest to, że nie ma mniej soli, w przeciwnym razie gotowy produkt nie zachwyci swoim smakiem.
polietylen. Najbardziej idealną opcją są specjalne, hermetycznie zamykane torby.
i więcej porad
jeśli kawałek ma niechlujny wygląd, należy go spłukać zimną wodą. Ale przed gotowaniem wskazane jest osuszenie serwetką lub ręcznikiem.
aby ugotować smalec w torbie, nie trzeba go kroić na małe kawałki. Ale jeśli gotujesz w dużym kawałku, dodaje się czas na gotowanie.
jeśli nie ma specjalnych toreb, możesz wziąć zwykły polietylen, ale o dużych rozmiarach. Wtedy na pewno woda nie dostanie się do torby, którą można przymocować do ściany patelni zwykłym spinaczem do Bielizny.
nie wyjmuj od razu woreczka smalcu z patelni – powinno tam ostygnąć.
po wyjęciu smalcu nie tnij go od razu – dopiero po całkowitym schłodzeniu w lodówce.
przechowuj taki tłuszcz, zawijając go w pergamin lub folię, ale nie w polietylen!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g