Sałatka z językiem i pieczarkami

najsmaczniejszy, w pośpiechu, lekki, na świątecznym stole! Sałatka z językiem i pieczarkami ozdobi każde wakacje. Możesz go układać warstwami lub mieszać, doprawiać majonezem lub jogurtem. To świetna przekąska do każdego drinka, a jej smak jest pyszny!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 15 % 2 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z językiem i grzybami? Przygotuj wskazane składniki. Ugotuj wcześniej język wołowy, bardzo wygodnie jest gotować go w powolnej kuchence-okazuje się szybszy niż zwykle. Możesz wziąć pieczarki marynowane, możesz świeże. I możesz zastąpić je innymi grzybami. Zamiast wołowiny możesz również wziąć język wieprzowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść pieczarki z brudu i spłucz pod bieżącą wodą, pokrój losowo. Obierz cebulę i posiekaj. Podsmaż pokrojone grzyby z cebulą, mieszając, aż będą ugotowane na patelni z olejem. Ostudzić i przełożyć do głębokiej miski. Spuść nadmiar tłuszczu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórki kiszone w paski lub kostki i dodaj do miski ze smażonymi grzybami i cebulą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój zimny język wołowy w paski lub kostkę i dodaj do miski do wcześniej przygotowanych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw sałatkę majonezem, solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Możesz użyć dowolnego majonezu: zakupionego lub domowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj sałatkę i możesz ją natychmiast podać. Lub możesz schłodzić przed podaniem w lodówce. Do dekoracji użyj świeżych ziół.

możesz wybrać dowolny przepis na gotowanie języka, który Ci odpowiada tutaj .

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy