skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z językiem i grzybami? Przygotuj wskazane składniki. Ugotuj wcześniej język wołowy, bardzo wygodnie jest gotować go w powolnej kuchence-okazuje się szybszy niż zwykle. Możesz wziąć pieczarki marynowane, możesz świeże. I możesz zastąpić je innymi grzybami. Zamiast wołowiny możesz również wziąć język wieprzowy.
Krok 2:
Oczyść pieczarki z brudu i spłucz pod bieżącą wodą, pokrój losowo. Obierz cebulę i posiekaj. Podsmaż pokrojone grzyby z cebulą, mieszając, aż będą ugotowane na patelni z olejem. Ostudzić i przełożyć do głębokiej miski. Spuść nadmiar tłuszczu.
Krok 3:
Pokrój ogórki kiszone w paski lub kostki i dodaj do miski ze smażonymi grzybami i cebulą.
Krok 4:
Pokrój zimny język wołowy w paski lub kostkę i dodaj do miski do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 5:
Dopraw sałatkę majonezem, solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Możesz użyć dowolnego majonezu: zakupionego lub domowego.
Krok 6:
Wymieszaj sałatkę i możesz ją natychmiast podać. Lub możesz schłodzić przed podaniem w lodówce. Do dekoracji użyj świeżych ziół.
możesz wybrać dowolny przepis na gotowanie języka, który Ci odpowiada tutaj .
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g