skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec gotowane ziemniaki w piekarniku? Przygotuj wszystko, co jest wymienione w przepisie. Głównym składnikiem są ziemniaki. Wybierz niezbyt duże bulwy mniej więcej tej samej wielkości. Ponieważ ziemniaki będą gotowane w skórce, należy je dokładnie umyć, najlepiej szczotką, aby pozbyć się nadmiaru brudu, ziemi itp.
Krok 2:
Wyślij ziemniaki do garnka, zalej wodą. Umieść rondel na kuchence, zagotuj na dużym ogniu, dopraw solą do smaku. Zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj ziemniaki, aż będą ugotowane pod półzamkniętą pokrywką. Potrzebujesz od 15 do 20 minut, w zależności od odmiany ziemniaka i jego wielkości. Gotowość ziemniaków można sprawdzić wykałaczką.
Krok 3:
Spuść wodę z patelni, lekko ostudź ziemniaki. Za pomocą łyżki zmiażdż każdy ziemniak, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 4:
Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem. Ułóż w jednej warstwie zmiażdżone bulwy.
Krok 5:
Umieść nadzienie na każdej bulwie. Jakie nadzienie lepiej zrobić? Dopuszczalne jest wypełnienie według własnego uznania różnymi produktami. Do kilku ziemniaków można dodać łyżeczkę masła, sosu czosnkowego lub startego sera. Wyślij naczynie do pieczenia do nagrzanego piekarnika i pozostaw do momentu zrumienienia ziemniaków. Temperatura i czas zależą od możliwości piekarnika. Pieczę W 220 stopniach przez około 15-20 minut.
Krok 6:
Opłucz i osusz warzywa. Pokrój tak drobno, jak to możliwe. Z ziół koperek, tymianek, młoda zielona cebula lub świeża bazylia bardzo dobrze pasują do pieczonych ziemniaków. Do smaku można użyć pietruszki, kolendry itp..
Krok 7:
Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika i posyp posiekanymi ziołami.
Krok 8:
Gotowe, podawaj, aż ostygnie!
łatwy i niedrogi sposób na pyszne i szybkie gotowanie ziemniaków.
podawaj takie pieczone ziemniaki do dowolnych potraw mięsnych. Świeże warzywa, wszelkiego rodzaju sałatki i preparaty na zimę doskonale uzupełniają ziemniaki.
smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g