gotowane ziemniaki pieczone w piekarniku

najsmaczniejszy, złoty, apetyczny, na każdy dzień! Gotowane ziemniaki pieczone w piekarniku to najprostszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie pysznego przystawki. Takie danie można podać na świątecznym stole. Nadzieniem może być masło, sos czosnkowy, ser i wiele więcej według własnego gustu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 82 % 18 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec gotowane ziemniaki w piekarniku? Przygotuj wszystko, co jest wymienione w przepisie. Głównym składnikiem są ziemniaki. Wybierz niezbyt duże bulwy mniej więcej tej samej wielkości. Ponieważ ziemniaki będą gotowane w skórce, należy je dokładnie umyć, najlepiej szczotką, aby pozbyć się nadmiaru brudu, ziemi itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij ziemniaki do garnka, zalej wodą. Umieść rondel na kuchence, zagotuj na dużym ogniu, dopraw solą do smaku. Zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj ziemniaki, aż będą ugotowane pod półzamkniętą pokrywką. Potrzebujesz od 15 do 20 minut, w zależności od odmiany ziemniaka i jego wielkości. Gotowość ziemniaków można sprawdzić wykałaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę z patelni, lekko ostudź ziemniaki. Za pomocą łyżki zmiażdż każdy ziemniak, jak pokazano na zdjęciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem. Ułóż w jednej warstwie zmiażdżone bulwy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść nadzienie na każdej bulwie. Jakie nadzienie lepiej zrobić? Dopuszczalne jest wypełnienie według własnego uznania różnymi produktami. Do kilku ziemniaków można dodać łyżeczkę masła, sosu czosnkowego lub startego sera. Wyślij naczynie do pieczenia do nagrzanego piekarnika i pozostaw do momentu zrumienienia ziemniaków. Temperatura i czas zależą od możliwości piekarnika. Pieczę W 220 stopniach przez około 15-20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz i osusz warzywa. Pokrój tak drobno, jak to możliwe. Z ziół koperek, tymianek, młoda zielona cebula lub świeża bazylia bardzo dobrze pasują do pieczonych ziemniaków. Do smaku można użyć pietruszki, kolendry itp..

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika i posyp posiekanymi ziołami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe, podawaj, aż ostygnie!

łatwy i niedrogi sposób na pyszne i szybkie gotowanie ziemniaków.

podawaj takie pieczone ziemniaki do dowolnych potraw mięsnych. Świeże warzywa, wszelkiego rodzaju sałatki i preparaty na zimę doskonale uzupełniają ziemniaki. 

smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy