skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować smalec z czosnkiem? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie na liście. Weź smalec z warstwami mięsa, wtedy okaże się znacznie smaczniejszy. Ilość czosnku można dostosować do własnych upodobań.
Krok 2:
Opłucz smalec w zimnej wodzie i pokrój na porcje na małe kawałki.
Krok 3:
Wyślij kawałki na patelnię, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki, jagody jałowca i sól. W przepisie wykorzystano cztery łyżki drobnej soli bez zjeżdżalni.
Krok 4:
Wlej zimną wodę, aby całkowicie przykryła smalec. Wyślij patelnię do pieca. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę dużą łyżką, zmniejsz płomień i gotuj smalec przez około trzydzieści do czterdziestu minut. Skoncentruj się na gotowości mięsa. Przebij warstwę mięsa cienkim ostrym nożem, jeśli nóż łatwo wchodzi, jest gotowy.
Krok 5:
Wyjmij smalec z patelni i całkowicie ostudź. Aby smalec się nie zwietrzył, przykryj go talerzem lub folią spożywczą.
Krok 6:
W tym czasie przygotuj resztę. Obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez prasę. Wymieszaj czosnek z mielonym czarnym lub ziele angielskie, kolendrą i papryką. Zestaw przypraw może być dowolny. Używaj suchej Adjiki, soli Svan lub Adyghe i nie tylko.
Krok 7:
Za pomocą powstałej aromatycznej mieszanki zetrzyj każdy kawałek smalcu.
Krok 8:
Dobrze owinąć tłuszcz folią spożywczą i wysłać do lodówki do przechowywania. Po dniu możesz już spróbować. W celu dłuższego przechowywania wyślij kawałki do zamrażarki, gdzie można je przechowywać przez miesiąc, dwa lub dłużej.
Krok 9:
Gotowany smalec z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami jest niesamowity ze skórką chleba lub bochenkiem.
Krok 10:
Doskonale taki smalec uzupełni ziemniaki gotowane na różne sposoby.
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g