gotowany smalec z czosnkiem

miękkie, niesamowicie smaczne i najbardziej aromatyczne! Gotowany smalec z czosnkiem to świetna opcja na szybką przekąskę. Idealnie pasuje do garb świeżego chleba. Możesz uzupełnić je gorącymi zupami, barszczami i nie tylko. Weź różne przyprawy i za każdym razem uzyskaj nowy smak!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 95 % 74 g
węglowodany 3 % 2 g
674 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować smalec z czosnkiem? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie na liście. Weź smalec z warstwami mięsa, wtedy okaże się znacznie smaczniejszy. Ilość czosnku można dostosować do własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz smalec w zimnej wodzie i pokrój na porcje na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyślij kawałki na patelnię, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki, jagody jałowca i sól. W przepisie wykorzystano cztery łyżki drobnej soli bez zjeżdżalni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej zimną wodę, aby całkowicie przykryła smalec. Wyślij patelnię do pieca. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę dużą łyżką, zmniejsz płomień i gotuj smalec przez około trzydzieści do czterdziestu minut. Skoncentruj się na gotowości mięsa. Przebij warstwę mięsa cienkim ostrym nożem, jeśli nóż łatwo wchodzi, jest gotowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij smalec z patelni i całkowicie ostudź. Aby smalec się nie zwietrzył, przykryj go talerzem lub folią spożywczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj resztę. Obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce lub przepuść przez prasę. Wymieszaj czosnek z mielonym czarnym lub ziele angielskie, kolendrą i papryką. Zestaw przypraw może być dowolny. Używaj suchej Adjiki, soli Svan lub Adyghe i nie tylko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą powstałej aromatycznej mieszanki zetrzyj każdy kawałek smalcu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze owinąć tłuszcz folią spożywczą i wysłać do lodówki do przechowywania. Po dniu możesz już spróbować. W celu dłuższego przechowywania wyślij kawałki do zamrażarki, gdzie można je przechowywać przez miesiąc, dwa lub dłużej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowany smalec z czosnkiem i aromatycznymi przyprawami jest niesamowity ze skórką chleba lub bochenkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Doskonale taki smalec uzupełni ziemniaki gotowane na różne sposoby.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy