gotowana kukurydza

proste, szybkie, apetyczne, niedrogie, bardzo smaczne! Gotowana kukurydza jest symbolem początku jesieni, kiedy zbiera się zboża. Kochają go zarówno dorośli, jak i dzieci, a gotowanie nie będzie trudne. Zgodnie z tym przepisem kukurydza okazuje się soczysta, słodka, pyszna!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 76 % 22 g
130 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kukurydzę? Przygotuj jedzenie. Do gotowania najlepiej nadaje się kukurydza słodkich, cukrowych odmian. Odmiany paszowe są twarde, staraj się ich nie brać. Nie kupuj też już obranych kolb — dzięki liściom kukurydza dłużej zachowa soczystość. Liście powinny być zielone i świeże, anteny-lekko wilgotne. Do gotowania najlepiej nadają się młode kolby z mlecznobiałymi lub jasnożółtymi ziarnami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij więc od dobrego spłukania wybranych kłosów kukurydzy. Następnie oczyść go z liści i wąsów. Nie wyrzucaj liści, przydadzą się do gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź duży rondel, który z łatwością pomieści kolby kukurydzy i połóż na dnie pozostawione liście kukurydzy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż obraną kukurydzę na liściach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie napełnij kolby wodą, aby przykryła kukurydzę o 1 centymetr wyżej. Umieść rondel na średnim ogniu, poczekaj, aż woda się zagotuje. Gotuj kukurydzę z otwartą pokrywką, aż będzie miękka. W zależności od odmiany i młodości owoców zajmuje to od 40 minut do godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy kukurydza będzie gotowa, wyjmij ją, połóż na talerzu, natrzyj solą i polej olejem. Jeśli nie trzymasz się postu, możesz posmarować kukurydzę masłem. Podawaj do stołu. Smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy