skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kukurydzę? Przygotuj jedzenie. Do gotowania najlepiej nadaje się kukurydza słodkich, cukrowych odmian. Odmiany paszowe są twarde, staraj się ich nie brać. Nie kupuj też już obranych kolb — dzięki liściom kukurydza dłużej zachowa soczystość. Liście powinny być zielone i świeże, anteny-lekko wilgotne. Do gotowania najlepiej nadają się młode kolby z mlecznobiałymi lub jasnożółtymi ziarnami.
Krok 2:
Zacznij więc od dobrego spłukania wybranych kłosów kukurydzy. Następnie oczyść go z liści i wąsów. Nie wyrzucaj liści, przydadzą się do gotowania.
Krok 3:
Weź duży rondel, który z łatwością pomieści kolby kukurydzy i połóż na dnie pozostawione liście kukurydzy.
Krok 4:
Ułóż obraną kukurydzę na liściach.
Krok 5:
Następnie napełnij kolby wodą, aby przykryła kukurydzę o 1 centymetr wyżej. Umieść rondel na średnim ogniu, poczekaj, aż woda się zagotuje. Gotuj kukurydzę z otwartą pokrywką, aż będzie miękka. W zależności od odmiany i młodości owoców zajmuje to od 40 minut do godziny.
Krok 6:
Gdy kukurydza będzie gotowa, wyjmij ją, połóż na talerzu, natrzyj solą i polej olejem. Jeśli nie trzymasz się postu, możesz posmarować kukurydzę masłem. Podawaj do stołu. Smacznego!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g