golonka wieprzowa gotowana w łuskach cebuli

obfite, smaczne i łatwe do przygotowania danie. Golonka gotowana w łuskach cebuli może być używana jako gorąca lub zimna przekąska na codzienny lub świąteczny stół. Plastry mięsa dobrze czują się w kanapkach))
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
126 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować golonkę w skórce cebuli? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wystarczy kilka garści skórki cebuli. To około 10-12 obranych dużych cebul. Ząbki czosnku są bardzo duże. Jeśli weźmiesz małe, weź je więcej w ilości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj łuski cebuli w zimnej wodzie, aby usunąć z nich cząsteczki kurzu i ziemi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przenieś łuskę do garnka, w którym ugotujesz golonkę. Weź dużą i głęboką patelnię. Przykryj łuski czystą wodą i dodaj sól. Podpal i zagotuj. Weź ciemną patelnię, ponieważ łuska jest bardzo pomalowana, a następnie trudno będzie umyć jasną patelnię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu do garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż golonkę do gorącej wody i włóż patelnię do ognia. Pożądane jest, aby golonka była całkowicie zanurzona w wodzie. Ale jeśli trochę występuje, nie ma się czym martwić. Po prostu podczas gotowania będzie musiał zostać odwrócony 1-2 razy. Doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie przykryj garnek pokrywką, zrób mały ogień i gotuj golonkę przez 1,5 godziny. Golonkę można gotować zarówno w rondlu, jak iw powolnej kuchence.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzić gotową golonkę w wodzie (przynajmniej do ciepłego stanu). Jest to konieczne,aby mięso było najbardziej ciemne. Następnie usuń i namocz nadmiar wilgoci z powierzchni mięsa ręcznikami papierowymi. Przełóż obrany czosnek przez prasę czosnkową i posmaruj ze wszystkich stron posiekanym czosnkiem. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Mięso z czosnkiem staje się bardzo aromatyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie golonka stwardnieje i można ją łatwo pokroić w kanapki. Miłego poczęstunku.

w takim kolorze cebuli możesz gotować nie tylko golonkę. Bardzo smaczne i apetyczne będzie gotować boczek wieprzowy.

do powlekania gotowego produktu można użyć nie tylko czosnku, ale także innych przypraw lub mielonego pieprzu. Ale to już dla amatora. W końcu nie wszyscy lubią pikantne potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy