skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować golonkę w skórce cebuli? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wystarczy kilka garści skórki cebuli. To około 10-12 obranych dużych cebul. Ząbki czosnku są bardzo duże. Jeśli weźmiesz małe, weź je więcej w ilości.
Krok 2:
Dobrze umyj łuski cebuli w zimnej wodzie, aby usunąć z nich cząsteczki kurzu i ziemi.
Krok 3:
Następnie przenieś łuskę do garnka, w którym ugotujesz golonkę. Weź dużą i głęboką patelnię. Przykryj łuski czystą wodą i dodaj sól. Podpal i zagotuj. Weź ciemną patelnię, ponieważ łuska jest bardzo pomalowana, a następnie trudno będzie umyć jasną patelnię.
Krok 4:
Następnie dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu do garnka.
Krok 5:
Włóż golonkę do gorącej wody i włóż patelnię do ognia. Pożądane jest, aby golonka była całkowicie zanurzona w wodzie. Ale jeśli trochę występuje, nie ma się czym martwić. Po prostu podczas gotowania będzie musiał zostać odwrócony 1-2 razy. Doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie przykryj garnek pokrywką, zrób mały ogień i gotuj golonkę przez 1,5 godziny. Golonkę można gotować zarówno w rondlu, jak iw powolnej kuchence.
Krok 6:
Schłodzić gotową golonkę w wodzie (przynajmniej do ciepłego stanu). Jest to konieczne,aby mięso było najbardziej ciemne. Następnie usuń i namocz nadmiar wilgoci z powierzchni mięsa ręcznikami papierowymi. Przełóż obrany czosnek przez prasę czosnkową i posmaruj ze wszystkich stron posiekanym czosnkiem. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Mięso z czosnkiem staje się bardzo aromatyczne.
Krok 7:
W tym czasie golonka stwardnieje i można ją łatwo pokroić w kanapki. Miłego poczęstunku.
w takim kolorze cebuli możesz gotować nie tylko golonkę. Bardzo smaczne i apetyczne będzie gotować boczek wieprzowy.
do powlekania gotowego produktu można użyć nie tylko czosnku, ale także innych przypraw lub mielonego pieprzu. Ale to już dla amatora. W końcu nie wszyscy lubią pikantne potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g