skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz obrać ziemniaki, spłukać zimną wodą i równomiernie pokroić w kostkę. Do sałatki najlepiej nadają się młode ziemniaki, ponieważ dobrze zachowują swój kształt i nie gotują się. Możesz jednak wziąć dowolny.
Przenieś ziemniaki na patelnię, zalej wodą i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić wodę do wrzenia, zebrać pianę i zmniejszyć ciepło do minimum. Pod koniec gotowania dodaj sól do smaku. Czas gotowania zależy od odmiany ziemniaka. Gotowość można sprawdzić, przekłuwając kawałek nożem lub widelcem.
podczas gotowania ziemniaków przygotuj dla niej sos. Aby to zrobić, opłucz i osusz cytrynę. Wyciśnij jedną połowę cytryny do miski, a drugą usuń skórkę i dodaj tam. Do miski wlej również oliwę z oliwek, ocet winny, sól i zmielony czarny pieprz. Kapary wysusz i drobno posiekaj, a następnie dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i trochę ostudź. Następnie przenieś kostki gotowanych ziemniaków do miski z sosem i wymieszaj, starając się pokryć każdy kawałek ziemniaka.
zrób sos do sałatek jogurtowych. Aby to zrobić, potrzebujesz niskotłuszczowego jogurtu bez dodatków. Chrzan zetrzeć na tarce i wymieszać z jogurtem. Możesz użyć białego chrzanu ze słoika. Wyciśnij sok z pozostałej połowy cytryny do sosu jogurtowego, soli i pieprzu i wszystko ponownie wymieszaj.
na dużym talerzu złóż sałatkę. Połóż rzeżuchę na dnie talerza(w razie potrzeby umyj i osusz). Rozłóż kostki ziemniaków w sosie na liściach.
oddziel wędzonego łososia od pestek i rozrzuć na małe kawałki na ziemniakach.
dopraw sałatkę dressingiem jogurtowym.
możesz od razu podać taką sałatkę z gotowanymi ziemniakami i wędzonym łososiem. Idealnym dodatkiem będzie kieliszek białego wytrawnego wina.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Rzeżucha - 32 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g