Sałatka z gotowanymi ziemniakami i rybą

sałatka, którą możesz nakarmić całą rodzinę! Sałatka z gotowanymi ziemniakami i rybami okazuje się dość sycąca i pożywna i może zastąpić pełne danie na obiad. Jest przygotowywany dość prosto i szybko. Główną atrakcją tego dania jest dressing jogurtowy z pikantnymi nutami chrzanu i przyprawami.
ELENKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 38 % 9 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przede wszystkim musisz obrać ziemniaki, spłukać zimną wodą i równomiernie pokroić w kostkę. Do sałatki najlepiej nadają się młode ziemniaki, ponieważ dobrze zachowują swój kształt i nie gotują się. Możesz jednak wziąć dowolny.

Przenieś ziemniaki na patelnię, zalej wodą i umieść na średnim ogniu. Doprowadzić wodę do wrzenia, zebrać pianę i zmniejszyć ciepło do minimum. Pod koniec gotowania dodaj sól do smaku. Czas gotowania zależy od odmiany ziemniaka. Gotowość można sprawdzić, przekłuwając kawałek nożem lub widelcem.

podczas gotowania ziemniaków przygotuj dla niej sos. Aby to zrobić, opłucz i osusz cytrynę. Wyciśnij jedną połowę cytryny do miski, a drugą usuń skórkę i dodaj tam. Do miski wlej również oliwę z oliwek, ocet winny, sól i zmielony czarny pieprz. Kapary wysusz i drobno posiekaj, a następnie dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

gdy ziemniaki będą gotowe, odcedź je i trochę ostudź. Następnie przenieś kostki gotowanych ziemniaków do miski z sosem i wymieszaj, starając się pokryć każdy kawałek ziemniaka.

zrób sos do sałatek jogurtowych. Aby to zrobić, potrzebujesz niskotłuszczowego jogurtu bez dodatków. Chrzan zetrzeć na tarce i wymieszać z jogurtem. Możesz użyć białego chrzanu ze słoika. Wyciśnij sok z pozostałej połowy cytryny do sosu jogurtowego, soli i pieprzu i wszystko ponownie wymieszaj.

na dużym talerzu złóż sałatkę. Połóż rzeżuchę na dnie talerza(w razie potrzeby umyj i osusz). Rozłóż kostki ziemniaków w sosie na liściach.

oddziel wędzonego łososia od pestek i rozrzuć na małe kawałki na ziemniakach.

dopraw sałatkę dressingiem jogurtowym.

możesz od razu podać taką sałatkę z gotowanymi ziemniakami i wędzonym łososiem. Idealnym dodatkiem będzie kieliszek białego wytrawnego wina.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Rzeżucha - 32   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g

Podobne przepisy