skład / składniki
metoda gotowania
1. Zeskrob brud ze skóry smalcu dobrze naostrzonym nożem. Następnie dokładnie opłucz kawałek wieprzowiny pod bieżącą zimną wodą. Połóż go na desce i odetnij zbyt grube lub wystające części. Obficie natrzyj wnętrze kawałka solą i mieszanką mielonej papryki, dokładnie wcierając przyprawy w smalec.
2. Opłucz kawałek cielęciny i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie drobno posiekaj go ostrymi nożami.
3. Obierz marchewki i czosnek, opłucz i osusz. Pokrój marchewki na małe pręty i pokrój ząbki czosnku na plasterki.
4. Połóż warstwę smalcu na desce i równomiernie rozprowadź kawałki cielęciny, posiekaną marchewkę i czosnek na wewnętrznej stronie. Następnie obficie posyp suszonym koperkiem.
5. Weź krawędź boczku rękami i mocno dociskając go do deski, zwiń wieprzowinę do wewnątrz, uważając, aby nadzienie nie przesunęło się i nie wypadło ze środka. Jednocześnie staraj się nie pozostawiać żadnych szczelin na środku rolki. Następnie zawiąż rolkę gęstą liną, aby podczas gotowania nie rozpadła się, a nadzienie nie wypadło z niej. Włóż owiniętą i związaną bułkę ze smalcem do zwykłej torby na żywność i mocno ją zawiąż.
6. Umieść torebkę z bułką na patelni o odpowiedniej wielkości i wlej wodę, aby całkowicie przykryła bułkę. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie do garnka. Zagotuj wodę i zmniejsz ciepło do minimum. Gotuj bułkę na małym ogniu pod pokrywką przez półtorej godziny.
7. Po upływie określonego czasu wyjmij torbę z patelni. Wyciągnij z niego bułkę, ostudź i zdejmij liny. Następnie włóż go do lodówki na kilka godzin.
podawaj schłodzoną gotowaną bułkę z boczku, krojąc w cienkie plasterki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g