Rolada ze smalcu gotowana

pyszny dodatek do barszczu i nie tylko! Gotowana bułka z boczku jest niezmiennym atrybutem każdej ukraińskiej uczty i nie tylko. Taka pyszna przekąska będzie doskonałym dodatkiem do obfitego barszczu lub przepysznych smażonych ziemniaków. Nadzienie bułki, które jest używane w tym przepisie, można zmieniać lub uzupełniać w zależności od indywidualnych preferencji smakowych.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 92 % 24 g
węglowodany 4 % 1 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Zeskrob brud ze skóry smalcu dobrze naostrzonym nożem. Następnie dokładnie opłucz kawałek wieprzowiny pod bieżącą zimną wodą. Połóż go na desce i odetnij zbyt grube lub wystające części. Obficie natrzyj wnętrze kawałka solą i mieszanką mielonej papryki, dokładnie wcierając przyprawy w smalec.

2. Opłucz kawałek cielęciny i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie drobno posiekaj go ostrymi nożami.

3. Obierz marchewki i czosnek, opłucz i osusz. Pokrój marchewki na małe pręty i pokrój ząbki czosnku na plasterki.

4. Połóż warstwę smalcu na desce i równomiernie rozprowadź kawałki cielęciny, posiekaną marchewkę i czosnek na wewnętrznej stronie. Następnie obficie posyp suszonym koperkiem.

5. Weź krawędź boczku rękami i mocno dociskając go do deski, zwiń wieprzowinę do wewnątrz, uważając, aby nadzienie nie przesunęło się i nie wypadło ze środka. Jednocześnie staraj się nie pozostawiać żadnych szczelin na środku rolki. Następnie zawiąż rolkę gęstą liną, aby podczas gotowania nie rozpadła się, a nadzienie nie wypadło z niej. Włóż owiniętą i związaną bułkę ze smalcem do zwykłej torby na żywność i mocno ją zawiąż.

6. Umieść torebkę z bułką na patelni o odpowiedniej wielkości i wlej wodę, aby całkowicie przykryła bułkę. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie do garnka. Zagotuj wodę i zmniejsz ciepło do minimum. Gotuj bułkę na małym ogniu pod pokrywką przez półtorej godziny.

7. Po upływie określonego czasu wyjmij torbę z patelni. Wyciągnij z niego bułkę, ostudź i zdejmij liny. Następnie włóż go do lodówki na kilka godzin.

podawaj schłodzoną gotowaną bułkę z boczku, krojąc w cienkie plasterki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy