skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj odpowiednią patelnię do gotowania. Wlej do niego umytą skórkę cebuli i sól. Napełnij wodą i gotuj przez 15 minut, aby woda nabrała koloru.
włóż smalec do wody na łuskę i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 15-30 minut. Kto lubi bardziej miękki, gotowany smalec-gotuj przez 30-60 minut.
po ugotowaniu pozostaw smalec w bulionie na kolejne 4-8 godzin-w zależności od tego, ile go ugotowałeś. Im dłużej smalec był gotowany, tym szybciej można go uzyskać z wywaru. Do tego stopnia, że jeśli smalec jest gotowany przez dwie godziny, nie trzeba go wcale trzymać w bulionie.
wymieszaj przyprawy ze zmiażdżonym czosnkiem i po powyższych procedurach osusz smalec serwetkami lub ręcznikiem. Pokrój na łatwe do przechowywania kawałki i przetrzyj ze wszystkich stron mieszanką przypraw i czosnku.
lekko ugotowany smalec można przechowywać zamrożony przez długi czas. Nie można zamrozić całkowicie gotowanego, ale przed podaniem należy go tylko schłodzić, aż tłuszcz stwardnieje i stanie się gęsty.
Zwykle gotujemy jedną i drugą opcję, ponieważ po uboju jest dużo tłuszczu i należy go przygotować do przechowywania.
smacznego, zjedz przekąskę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g