Puzanina w skórce cebuli gotowana

najdelikatniejsza zimna przekąska pod wódką na świąteczny stół! Żadna hałaśliwa impreza nie jest kompletna bez smalcu. Mamy wiele przepisów na takie okazje, a ten jeden z nich-smalec jest delikatny, soczysty, niezbyt rozpadający się. To, czego potrzebujesz do przekąsek!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 94 % 32 g
węglowodany 3 % 1 g
290 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 30 min

przygotuj odpowiednią patelnię do gotowania. Wlej do niego umytą skórkę cebuli i sól. Napełnij wodą i gotuj przez 15 minut, aby woda nabrała koloru.

włóż smalec do wody na łuskę i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 15-30 minut. Kto lubi bardziej miękki, gotowany smalec-gotuj przez 30-60 minut.

po ugotowaniu pozostaw smalec w bulionie na kolejne 4-8 godzin-w zależności od tego, ile go ugotowałeś. Im dłużej smalec był gotowany, tym szybciej można go uzyskać z wywaru. Do tego stopnia, że jeśli smalec jest gotowany przez dwie godziny, nie trzeba go wcale trzymać w bulionie.

wymieszaj przyprawy ze zmiażdżonym czosnkiem i po powyższych procedurach osusz smalec serwetkami lub ręcznikiem. Pokrój na łatwe do przechowywania kawałki i przetrzyj ze wszystkich stron mieszanką przypraw i czosnku.

lekko ugotowany smalec można przechowywać zamrożony przez długi czas. Nie można zamrozić całkowicie gotowanego, ale przed podaniem należy go tylko schłodzić, aż tłuszcz stwardnieje i stanie się gęsty.

Zwykle gotujemy jedną i drugą opcję, ponieważ po uboju jest dużo tłuszczu i należy go przygotować do przechowywania.

smacznego, zjedz przekąskę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy