Prosta solanka klasyczna z kiełbasą bezmięsną

pyszna i szybka solanka z wędzoną i gotowaną kiełbasą. Ten klasyczny przepis na bezmięsną domową solankę jest najprostszy, ponieważ do jej przygotowania potrzebny będzie zestaw produktów, z wyjątkiem ziemniaków i cebuli, które są całkowicie gotowe do spożycia. Dlatego potrzeba bardzo mało czasu na ich obróbkę cieplną.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 43 % 3 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy prostą klasyczną mieszankę z kiełbasą-gotowaną i wędzoną bez mięsa. Najpierw obierz pół kilograma ziemniaków, 300 g cebuli, wyjmij 300 gramów marynowanych ogórków ze słoika, wlej płyn z małego słoika lub torebki zielonych oliwek bez pestek, nabierz pełną łyżkę koncentratu pomidorowego. Przygotujemy 300 gramów gotowanej kiełbasy i 100 gramów. wędzonej. Do smażenia trochę oleju roślinnego, soli i cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać pokrojone ziemniaki do rondla z wodą i gotować na dużym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy go na średnim ogniu przez 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz pokrój cebulę w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po cebuli kroimy gotowaną i wędzoną kiełbasę w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaną cebulę i kiełbasę wlej na patelnię z olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kładziemy również patelnię z cebulą i kiełbasą na kuchence i najpierw smażymy przez kilka minut na dużym ogniu,a następnie przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas gotowania ziemniaków i smażenia kiełbasy z cebulą pokrój ogórki kiszone na małe kostki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zielone oliwki kroimy w pierścienie - każdą oliwkę kroimy w poprzek na 3-4 pierścienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 10 minutach smażenia dodaj koncentrat pomidorowy do kiełbasy na patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmniejsz ogień, dokładnie wymieszaj kiełbasę z makaronem i smaż na małym ogniu przez około 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do tego czasu ziemniaki w rondlu są już ugotowane, a kiełbasę z cebulą w pomidorach przenosimy na patelnię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po minucie dodaj pokrojone ogórki kiszone i oliwki do garnka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po kolejnej minucie sól zupy, dobrze wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj patelnię z mieszanką, gotuj na małym ogniu przez kolejną minutę i wyłącz ogień. Klasyczna mieszanka z kiełbasą jest gotowa, ale pozwól jej parzyć przez kolejne 10 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej gorącą mieszankę do talerzy i umieść cienki okrąg cytryny w każdej porcji.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    A solanka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli podasz ją ze śmietaną.

kiełbasę i cebulę staram się nie smażyć do zrumienienia, ale gotować na małym ogniu, aby cebula stała się przezroczysta.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy