skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy prostą klasyczną mieszankę z kiełbasą-gotowaną i wędzoną bez mięsa. Najpierw obierz pół kilograma ziemniaków, 300 g cebuli, wyjmij 300 gramów marynowanych ogórków ze słoika, wlej płyn z małego słoika lub torebki zielonych oliwek bez pestek, nabierz pełną łyżkę koncentratu pomidorowego. Przygotujemy 300 gramów gotowanej kiełbasy i 100 gramów. wędzonej. Do smażenia trochę oleju roślinnego, soli i cytryny.
Krok 2:
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.
Krok 3:
Wlać pokrojone ziemniaki do rondla z wodą i gotować na dużym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy go na średnim ogniu przez 15 minut.
Krok 4:
Teraz pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 5:
Po cebuli kroimy gotowaną i wędzoną kiełbasę w kostkę.
Krok 6:
Posiekaną cebulę i kiełbasę wlej na patelnię z olejem roślinnym.
Krok 7:
Kładziemy również patelnię z cebulą i kiełbasą na kuchence i najpierw smażymy przez kilka minut na dużym ogniu,a następnie przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając.
Krok 8:
Podczas gotowania ziemniaków i smażenia kiełbasy z cebulą pokrój ogórki kiszone na małe kostki.
Krok 9:
Zielone oliwki kroimy w pierścienie - każdą oliwkę kroimy w poprzek na 3-4 pierścienie.
Krok 10:
Po 10 minutach smażenia dodaj koncentrat pomidorowy do kiełbasy na patelni.
Krok 11:
Zmniejsz ogień, dokładnie wymieszaj kiełbasę z makaronem i smaż na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 12:
Do tego czasu ziemniaki w rondlu są już ugotowane, a kiełbasę z cebulą w pomidorach przenosimy na patelnię.
Krok 13:
Po minucie dodaj pokrojone ogórki kiszone i oliwki do garnka.
Krok 14:
Po kolejnej minucie sól zupy, dobrze wymieszaj.
Krok 15:
Przykryj patelnię z mieszanką, gotuj na małym ogniu przez kolejną minutę i wyłącz ogień. Klasyczna mieszanka z kiełbasą jest gotowa, ale pozwól jej parzyć przez kolejne 10 minut.
Krok 16:
Wlej gorącą mieszankę do talerzy i umieść cienki okrąg cytryny w każdej porcji.
Krok 17:
A solanka będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli podasz ją ze śmietaną.
kiełbasę i cebulę staram się nie smażyć do zrumienienia, ale gotować na małym ogniu, aby cebula stała się przezroczysta.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g