miód z gotowanym skondensowanym mlekiem i klasyczną śmietaną

bardzo smaczne i szybkie, rozpływa się w ustach! Najlepszy na wakacje! Klasyczny miód pitny z gotowanym skondensowanym mlekiem i kwaśną śmietaną nie jest zbyt łatwy do gotowania. Ale ten konkretny przepis różni się tym, że ciasta nie muszą być rozwałkowane! Poświęcisz mniej czasu i wysiłku niż zwykle, aby uzyskać warstwowe, niesamowicie pyszne ciasto!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 66 % 38 g
307 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec miód z gotowanym skondensowanym mlekiem i klasyczną śmietaną? Odmierz potrzebne składniki ciasta. Miód może być stosowany jako płynny lub zagęszczony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasta będą lepiej rosły podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym rondlu lub ogniotrwałym pojemniku ubij jajka z cukrem trzepaczką, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj miód i masło, lekko wymieszaj. Pożądane jest, aby masło było miękkie, wtedy łatwiej i szybciej się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść pojemnik w łaźni wodnej. Aby to zrobić, wlej wodę do większego rondla, umieść na nim pojemnik z powstałą mieszaniną. Woda w dolnym garnku powinna gotować się umiarkowanie i nie dotykać dna górnego pojemnika. Przy ciągłym mieszaniu, aby jajka się nie zsiadły, doprowadzić masę do całkowitego rozpuszczenia miodu i oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sodę do powstałej mieszanki, dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W wyniku interakcji sody ze składnikami mieszaniny na powierzchni pojawi się bujna pianka. Przytrzymaj masę przez kolejne 1-2 minuty i wyjmij z łaźni wodnej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstałą masę do odpowiedniego pojemnika do wyrabiania ciasta, poczekaj, aż ostygnie do ciepłego stanu. Dodaj przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj. Zagnieść ciasto łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno być lepkie, nie twarde, ale także nie płynne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na pergaminie narysuj okrąg za pomocą płytki o pożądanej średnicy. Uformuj cienkie ciasto, rozprowadzając ciasto, nieco wykraczając poza granice koła. Spłaszcz ciasto wilgotną łyżką. W przyszłości wygładziłem ciasto szpatułką, aby wierzch ciasta był gładszy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku 160-170C na złoty kolor, około 5-6 minut. Dostosuj czas pieczenia w oparciu o charakterystykę działania piekarnika. Wytnij krawędzie ciasta na tym samym talerzu. Mam średnicę ciasta 19 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podobnie upiecz ciasta z całego ciasta miodowego. Wybierz grubość ciast do woli. Jeśli ciasta będą odpowiednio grubsze, ich liczba będzie mniejsza. Takie ciasta miodowe, w przeciwieństwie do klasycznej wersji, są miękkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do przygotowania kremu używaj schłodzonych potraw, aby krem lepiej się ubijał. Weź gotowane mleko skondensowane dobrej jakości, bez tłuszczów roślinnych.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij śmietanę mikserem, aż będzie puszysta przez 3-4 minuty.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W małych porcjach dodaj gotowane mleko skondensowane do śmietany, ubij, aż będzie gładkie. Pod koniec ubijania dodaj wanilinę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Krem jest umiarkowanie gęsty.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Umieść ciasto na płaskim talerzu. Posmaruj ciasto obficie powstałym kremem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Układając ciasta jeden na drugim i smarując kremem, złóż całe ciasto. Z góry i po bokach przykryj miód kremem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokrój ciasta blenderem na okruchy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przykryj ciasto kruszonką na wierzchu i bokach. Możesz wybrać inne wykończenie ciasta według potrzeb. Włóż miód do lodówki, aby ciasta były dobrze nasycone kremem. Lepiej zostawić na noc, wtedy ciasto będzie szczególnie delikatne i namoczone.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Udekoruj ciasto w dowolny sposób przed podaniem. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy