skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kruchy ryż w garnku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Wskazane jest, aby wziąć czystą wodę pitną do gotowania, bez obcego zapachu i smaku. Woda z kranu - tylko przez filtr, w przeciwnym razie smak gotowego dania może zostać zepsuty przez wodę niskiej jakości.
Krok 2:
Lekko posolić wodę do smaku i zagotować. Dodałem 1/2 łyżeczki soli.
Krok 3:
Podczas podgrzewania wody dokładnie spłucz ryż do czystej wody. Możesz wziąć dowolny ryż, ale najlepiej Nie najniższej jakości. Tani ryż gotuje się szybciej niż płatki zbożowe Premium. Mam długoziarnisty ryż Basmati. Przed gotowaniem przeczytaj uważnie instrukcje, ile należy ugotować danej odmiany.
Krok 4:
Cebulę obrać i pozostawić w całości. Wybierz rozmiar żarówki według własnych upodobań. Możesz go w ogóle nie dodawać. Ale z nim okazuje się bardziej aromatyczny i smaczniejszy.
Krok 5:
Wlej umyty ryż do garnka z grubym dnem i spłaszcz.
Krok 6:
Przyklej całą żarówkę na wierzchu. Rozłóż kawałki masła wokół.
Krok 7:
Wlej osoloną wrzącą wodę do garnka, aby woda unosiła się nad ryżem o 1-1, 5 cm. Wyszło mi 460 ml wody. Po prostu odpowiada klasycznemu stosunkowi: na 1 część ryżu dwie części wody.
Krok 8:
Ustaw garnek na małym ogniu (mój tryb to 2 z 9) i gotuj ryż, aż płyn całkowicie wyparuje. Gotowałem przez 10 minut. W tym procesie płatki wchłoną wodę i puchną.
Krok 9:
Po odparowaniu wody wyłącz ogrzewanie, przykryj garnek pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 15 minut. W tym czasie resztki wody, jeśli są obecne, zostaną wchłonięte przez grys.
Krok 10:
Następnie wyjmij żarówkę. Ryż ułożyć na talerzach i podawać z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
ryż w razie potrzeby można zastąpić dowolnym innym zbożem. Ale weź pod uwagę cechy gotowania różnych zbóż! Czas gotowania może się zmienić zarówno w mniejszym, jak i większym kierunku. Niektóre zboża wymagają wstępnego namaczania.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g