kalafior gotowany

proste i gustowne! Idealny na dietetyczny lunch. Podstawowy przepis na prosty i niskokaloryczny dodatek do ryb, mięsa lub drobiu. A jeśli chcesz uczynić go niezależnym lub po prostu bardziej satysfakcjonującym daniem, kapustę można posypać startym serem lub doprawić oliwą z oliwek.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
5 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ka4k zrobić kalafior gotowany? Napełnij patelnię o odpowiedniej wielkości wodą i umieść na średnim ogniu. W tym momencie możesz przykryć patelnię pokrywką, aby woda szybciej się nagrzewała. Doprowadzić wodę do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy woda się zagotuje, dodaj sól do smaku do garnka. Dodaję łyżeczkę soli. Ale ponieważ smak każdego jest inny, może być potrzebna inna jego ilość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kalafior może być używany zarówno świeży, jak i mrożony. Świeże należy najpierw umyć pod bieżącą wodą i zdemontować na kwiatostany. Pamiętaj, aby sprawdzić kapustę pod kątem szkodników. Jeśli masz mrożony kalafior, nie musisz go rozmrażać. Ale czasami zdarza się, że skleja się w jedną dużą bryłę, więc należy ją również zdemontować na kwiatostany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz kapustę we wrzącej wodzie i gotuj bez przykrycia przez około dziesięć minut po ponownym zagotowaniu wody na średnim ogniu. Kapusta powinna dobrze gotować, ale nie zamieniać się w owsiankę. Czas gotowania jest taki sam zarówno dla świeżego, jak i mrożonego kalafiora. Jeśli lubisz lekko chrupiące warzywa, czas gotowania należy nieco skrócić. Uważa się, że jeśli na tym etapie przykryjesz patelnię pokrywką, kapusta zmieni kolor na żółty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli chcesz wymieszać kapustę podczas gotowania, zrób to tak ostrożnie, jak to możliwe, aby nie naruszyć integralności delikatnych kwiatostanów. Na przykład w ogóle nie mieszałem kapusty podczas gotowania. Nawiasem mówiąc, im krótszy czas obróbki cieplnej, tym więcej korzyści zostanie zachowanych w kwiatostanach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wrzuć kapustę do durszlaka i odczekaj kilka minut, aż woda zdąży spłynąć. Po tym etapie gotowany kalafior jest natychmiast podawany do stołu.

przed podaniem ugotowany kalafior można doprawić ulubionymi przyprawami, skropić oliwą z oliwek, posypać drobno startym serem lub po prostu udekorować drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Na przykład pietruszka lub koperek są tutaj idealne.

smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy