Rolada z gotowanej golonki wieprzowej

bardzo smaczna golonka na świąteczny stół! Oferuję przepis na rolkę z gotowanej golonki wieprzowej, nadzienie, w którym bierze się smażoną cebulę. Bułka jest doskonałym dodatkiem do wędlin na świątecznym stole, wspaniałą alternatywą dla kiełbas śniadaniowych. Rolada z gotowanej golonki jest znacznie zdrowsza i bardziej satysfakcjonująca niż kiełbasy fabryczne, a na pewno piękniejsza. Cienko pokrojona, sprasowana golonka z mieloną cebulą jest bardzo apetyczna i pyszna! Podawaj z nią ostre sosy, świeże warzywa, pikle i marynaty. Smacznego!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 15 g
tłuszcze 55 % 21 g
węglowodany 5 % 2 g
250 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 16 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj golonkę, zeskrob. Złożyć na patelnię, dodać łodygi zieleni, górne łuski cebuli lub odciąć kawałek cebuli, zalać wodą i gotować 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Pół godziny przed gotowością posolić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodź golonkę w bulionie, aż będzie ciepła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na oleju słonecznikowym smażyć grubo posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta. dodaj trochę soli, pieprzu, w razie potrzeby dodaj pikantne zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wytnij golonkę z jednej strony do kości, wyjmij całą rurkę. Rozłóż kierownicę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż smażoną cebulę na mięsie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie owinąć nadziewaną golonkę folią spożywczą, składając rolkę. Włóż do lodówki pod ucisk, aż całkowicie ostygnie, najlepiej na noc.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj bułkę z gotowanej golonki wieprzowej jako zimną przekąskę z pikantnymi sosami i ziołami.

Rolada z gotowanej golonki wieprzowej jest pyszna!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy